Gå direkt till textinnehållet

Flest attacker mot pressfriheten i Europa under pandemin

Det är Europa som sticker ut när Internationella Pressinstitutet listar angreppen mot pressfriheten under coronakrisen. Nu uppmanas Europarådet att agera. Även Reportrar utan gränsers kartläggning visar att repressionen tilltagit kraftigt i Europa.

Internationella Pressinstitutet (IPI) listar alla kända angrepp mot pressfriheten kopplade till den pågående pandemin, uppdelade i fem olika kategorier: gripanden/åtal, restriktioner på informationstillgång, censur, överdriven lagstiftning rörande fejknyheter samt verbala/fysiska attacker.

Totalt har 152 angrepp på pressfriheten med koppling till coronakrisen registrerats under mars och april, och 47 av dem, nästan tredjedel, har skett i 18 europeiska länder, varav hälften är med i EU: Italien, Spanien, Grekland, Ungern, Bulgarien, Kroatien, Polen, Rumänien och Slovenien.

Annons Annons

Åtta av de 47 angreppen har skett i Turkiet, framför allt genom gripanden av journalister som rapporterat om covid-19.

Fler journalister har attackerats verbalt/fysiskt eller har gripits/åtalats i Europa på grund av pandemin än i någon annan världsdel, visar statistiken.

I en rapport som publicerades på onsdagen varnar IPI för en överhängande risk att restriktionerna för medier och journalister att rapportera fritt kan permanentas i flera europeiska länder. Internationella Pressinstitutet uppmanar Europarådet att agera.

Som Journalisten berättat tidigare bevakar Reportrar utan gränser också inskränkningarna av pressfriheten under pandemin under hashtaggen #Tracker_19.

Reportrar utan gränser konstaterade redan för drygt tre veckor sedan att Europa har misslyckats med att skydda sina journalister. Särskilt i Balkan och Centraleuropa är situationen allvarlig.

”Nu när pandemin drar fram anammar flera stater samma metoder som Kina, trots att det bevisligen inte hjälper, utan snarare förvärrar spridningen. Att dessa tendenser även ses här i Europa är allvarligt”, sade Erik Halkjaer på svenska Reportrar utan gränser till Journalisten den 8 april.

Fler avsnitt
Fler videos