Gå direkt till textinnehållet

”Pandemin visar med all tydlighet hur viktig vår kamp är”

Ett nytt verktyg från Reportrar utan gränser (RSF) ska bevaka övergrepp på pressfriheten i spåren av covid-19.

Verktyget som har fått namnet Tracker 19 ska granska coronavirusets framfart över världen, och hur pandemin påverkar journalistiken. Det ska också ge rekommendationer för hur yttrandefriheten kan försvaras.

Namnet Tracker 19 kommer dels från covid-19, men är också döpt efter artikel 19 i FNs allmänna deklaration för mänskliga rättigheter.

Några av de länder som drabbats hårdast av covid-19 är Kina och Iran. Det är länder där medier och journalister hindrats från att ge allmänheten livsviktig information, skriver RSF i ett pressmeddelande.

Annons Annons

– Den pågående pandemin visar med all tydlighet hur viktig vår kamp är. Censur handlar inte längre om ett lands interna angelägenheter. Begränsningar av yttrandefriheten i ett land kan få svåra konsekvenser för hela världen. Coronaviruset är ett exempel på detta. Detsamma gäller desinformation och ryktesspridning, som gör att människor fattar riskfyllda beslut, tillåter begränsningar av den egna friheten och helt enkelt gör dem sämre informerade, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige i en kommentar.

Den data som Reportrar utan gränser samlar in kommer från organisationens kontor, sektioner och lokala korrespondenter över hela världen. I Tracker 19 finns också analyser och rekommendationer.
Fler avsnitt
Fler videos