Gå direkt till textinnehållet

Flera distrikt bryter mot stadgarna

Flera distrikt har i strid med stadgarna låtit bli att skicka in sina bokslut till förbundet.

Flera distrikt har i strid med stadgarna låtit bli att skicka in sina bokslut till förbundet.

Bara 14 av 22 distrikt klarade lämningstiden.

FS-ledamoten Ninni Dickson, som på kongressen föredrog frågan om slopade grundbidrag till distrikten, är trots det inte särskilt bekymrad.

Annons Annons

— Jag ser inte skäl till det. Vi betalar inte ut verksamhetsbidrag innan vi får in bokslut.

Hon förklarar de uteblivna redovisningarna med att flera distrikt fungerar dåligt eller inte alls. Det finns distrikt som saknar styrelse och verksamhet. Då är det inte så underligt som det först verkar att bokslut har uteblivit.

— Det finns ingen anledning att tro att det är fråga om något skumt. De stora, välfungerande distrikten har också lämnat sina bokslut. Där är det inga problem.

Journalistförbundets revisor Charli Nilsson är mer kritisk mot hur distrikten skött redovisningen av sin ekonomi, men han kan inte själv agera eftersom distrikten har egna revisorer.

— Ett antal distrikt har inte följt stadgarna när det gäller budgetredovisningarna, säger han. Det finns de som inte ens skickat in några redovisningar till förbundet. Jag tycker att det är upprörande. Det handlar ju om medlemmarnas pengar. Bara de i distriktsstyrelserna vet vad pengarna använts till.

Charli Nilsson anser att det är viktigt för distrikten själva att de sköter sin redovisning korrekt eftersom de ifrågasätts, som nu senast på kongressen.

— Det är bra att kongressen beslöt att grundbidrag till distrikten inte automatiskt ska utgå.

— Jag hoppas att det bara beror på slarv, säger han.

Charli Nilsson kan inte se att förbundsstyrelsen gjort något fel.

— Styrelsen kan inte göra mer än att kräva in redovisningarna.

Fler avsnitt
Fler videos