Gå direkt till textinnehållet

”Fler journalister kommer att dödas”

Efter att Paul Hansen skottskadades i Irak har frilansjournalisten Urban Hamid blivit försiktigare, men inser att det aldrig går att skydda sig till hundra procent.

Frilansjournalisten Urban Hamid befinner sig just nu i Irak för att för bland annat Svenska Dagbladet bevaka offensiven mot staden Mosul som under lång tid kontrollerats av IS.

På satellittelefon från Erbil berättar han att han är lättad över att kollegan Paul Hansen klarade sig med lättare skador tack vare att han bar hjälm och skyddsväst, som Journalisten skrivit om.

De flesta journalister följer med irakiska armén under sin offensiv. Urban Hamid anser att den inte tar lika stor hänsyn till journalisters säkerhet till skillnad från amerikanska trupper och att man som reporter därför måste vara extra försiktigt eftersom IS lämnar kvar krypskyttar, har grävt tunnlar och kan ligga i bakhåll.

– Jag är alltid försiktigt. Men det som hände Paul Hansen har gjort att jag fått en tankeställare, säger Urban Hamid.

Han tycker sig se att fler oerfarna journalister rest till Irak för att bevaka offensiven mot Mosul. Resan till Erbil från Europa är förhållandevis billig och kostar runt 3 000 kronor, något som gör att frilansjournalister anser att det kan vara lönsamt att göra reportage.

– Jag är rädd för att fler journalister kommer att dödas. De arvoden frilansjournalister får innebär att de måste göra fler reportage och stanna längre vilket ökar riskerna. Tyvärr kan man inte jobba så säkert som man vill eftersom det är ekonomin som styr, säger Urban Hamid.

Fler avsnitt
Fler videos