Gå direkt till textinnehållet

Fler bilder än någonsin till Årets bild

I helgen bedömde Årets Bild-juryn de 4366 bilder som har skickats in till tävlingen i år. - Det är ett nytt rekord i tävlingens historia. Det är roligt och stimulerande för våra tävlande och mycket jobb för juryn, säger Christer Elderud, ordförande i tävlingsledningen.

Det finns både nya regler och nya bildklasser i Årets bild sedan förra året. En helt ny bildklass är Nöje, som också är den kategori som fick flest bidrag. I kategorin ingår exempelvis bilder från galor, tv-program, konserter, bröllop eller fester.
– Vi har haft idén i ett par år nu. Pressfotograferna ägnar sig så mycket åt den typen av fotografi så vi tyckte att det behövdes, säger Christer Elderud, ordförande för Årets Bilds tävlingsledning.  

Juryn som bedömer de 4366 bilderna består av Stine Larsen från Jyllands-Posten, Hans-Olav Forsang, tidigare bildchef på VG i Oslo och Anna Gullmark, programansvarig för bildjournalistprogrammet vid Mittuniversitetet i Sundsvall. I helgen träffades de i Malmö för att bestämma vilka fotografer som ska nomineras till Årets Bild.

– Juryn började i fredags vid lunch och höll på till ett på morgonen. Sedan började de på lördagsmorgonen och höll på till två på natten. I går var de klara. Det är ett tufft jobb, men det är väldigt rutinerade fotografer som sitter i juryn, säger Christer Elderud.

Annons Annons

Efter klagomål från tidigare jurymedlemmar om reglerna kring bildredigering är det nu bestämt att de tävlande inte får ändra på innehållet i nyhets- och featurebilder med exempelvis Photoshop.

– Juryn har varit noga med de nya reglerna och det verkar fotograferna också ha varit. De har varit återhållsamma med photoshopandet, vilket är viktigt för nyhetsbildens trovärdighet.

Även förra året slog antalet tävlande rekord. Hur kommer det sig?

– Intresset för bilder och fotografering har ökat mer och mer. Framför allt har vi märkt att fler unga tjejer deltar i tävlingen. I förhållande till grabbarna är det fortfarande en väldigt liten del kvinnliga vinnare eftersom de kvinnliga medlemmarna i Pressfotografernas klubb är få.

Henrik Montgomery tog förra Årets bild och Pieter ten Hoopen blev Årets pressfotograf. De nominerade fotograferna presenteras den 20 januari.

Fler avsnitt
Fler videos