Gå direkt till textinnehållet

Filmtrailer på Plejmo fälls

Granskningsnämnden fäller beställ-TV-tjänsten Plejmo.com för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra barn från att ta del av en filmtrailer med verklighetstrogna våldsskildringar.

Granskningsnämnden har i sitt beslut den 23 december dels tagit ställning till om Plejmo utgör en sådan beställ-TV-tjänst som omfattas av bestämmelserna i radio och TV-lagen. Det finner nämnden att den gör.

Nämnden har också tagit ställning till om en film och en trailer som tillhandahållits av Plejmo bröt mot bestämmelsen om våldsskildringar enligt 5 kapitlet, tredje paragrafen i radio- och TV-lagen.

Granskningsnämnden anser att filmen och trailern innehöll sådana ingående våldsskildringar av verklighetstrogen karaktär som avses i lagen. När det gäller filmen The Hateful Eight har Plejmo vidtagit tillräckliga åtgärder för att minderåriga inte ska kunna ta del av den, enligt nämnden.

Det gäller dock inte trailern till filmen Playing with Dolls, som därmed strider mot bestämmelserna i TV-lagen. Granskningsnämnden anmäler därför programföretaget bakom Plejmo, Magine AB, till Justitiekanslern.

Fler avsnitt
Fler videos