Gå direkt till textinnehållet

Fick sparken efter att ha pratat med medier

En person som uttalat sig i medier om situationen på ett vårdboende i Gävle fick sparken av kommunen. Personen har nu JK-anmält kommunen för brott mot meddelarfriheten.

Två personer anställda vid ett vårdboende för utvecklingsstörda i Gävle gick i februari i år ut i medierna och berättade om brister vid boendet. De hade dessförinnan gjort en anmälan till Socialstyrelsen. Efter att Gefle Dagblad, Arbetarbladet och SVT intervjuat personerna skickade de också ett brev till anhöriga.

Efter händelsen fick en av de två personerna sparken av Gävle kommun. I den arbetsrättsliga frågan har parterna förlikats, genom att kommunen har betalat 250 000 kronor i ersättning till den uppsagda personen. De två personerna har nu valt att JK-anmäla kommunen för brott mot meddelarfriheten.

Anmälarna anser att den aktuella chefen skapat en ”tysthetens kultur” på arbetsplatsen, där anställda, boende och anhöriga är rädda för att framföra kritik.

Annons Annons

”Detta hotar inte minst patientsäkerheten, men kränker också yttrande- och tryckfriheten”, skriver anmälarna till Justitiekanslern.

Fler avsnitt
Fler videos