Fick sparken efter att ha pratat med medier

21 december, 2012

En person som uttalat sig i medier om situationen på ett vårdboende i Gävle fick sparken av kommunen. Personen har nu JK-anmält kommunen för brott mot meddelarfriheten.

Två personer anställda vid ett vårdboende för utvecklingsstörda i Gävle gick i februari i år ut i medierna och berättade om brister vid boendet. De hade dessförinnan gjort en anmälan till Socialstyrelsen. Efter att Gefle Dagblad, Arbetarbladet och SVT intervjuat personerna skickade de också ett brev till anhöriga.

Efter händelsen fick en av de två personerna sparken av Gävle kommun. I den arbetsrättsliga frågan har parterna förlikats, genom att kommunen har betalat 250 000 kronor i ersättning till den uppsagda personen. De två personerna har nu valt att JK-anmäla kommunen för brott mot meddelarfriheten.

Anmälarna anser att den aktuella chefen skapat en ”tysthetens kultur” på arbetsplatsen, där anställda, boende och anhöriga är rädda för att framföra kritik.

”Detta hotar inte minst patientsäkerheten, men kränker också yttrande- och tryckfriheten”, skriver anmälarna till Justitiekanslern.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies