Gå direkt till textinnehållet

FGJs styrelse vill lägga ner Scoop

Styrelsen i Föreningen Grävande Journalister föreslår att tidningen Scoops pappersutgåva läggs ned, av kostnadsskäl. Samtidigt redovisar föreningen ett starkare resultat än på tio år, trots kostnader för det inställda Grävseminariet i mars 2020.

Inför måndagens årsmöte i Föreningen Grävande Journalister (FGJ) föreslår styrelsen i en proposition att Scoop, som utkommer med fyra nummer per år, digitaliseras. Förslaget som årsmötet ska ta ställning till är att styrelsen får mandat att ”fasa ut papperstidningen Scoop när en digital Scoop finns på plats”.

Scoop finns sedan tidigare i år i en digital utgåva, på scoopmagasin.se. Styrelsen bedömer att det blir tufft för Scoopredaktören att både underhålla sajten och producera en papperstidning inom ramen för anställningen om 60 procent, och eftersom föreningens ekonomi inte medger utökad arbetstid för redaktören föreslår styrelsen en utfasning av papperstidningen ”när en sajt etablerats bland medlemmarna”.

Av årsmöteshandlingarna framgår att FGJ gjorde ett starkare resultat än på tio år: 666 000 kronor. Orsaken är att föreningens kostnader minskade med drygt 1,2 miljoner kronor eftersom man lyckades förhandla sig ur de flesta kostnader för det inställda Grävseminariet i mars 2020, samt att det blev billigare att arrangera ett digitalt grävseminarium, DigiGräv, i september. DigiGräv gick med 924 000 kronor i vinst.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos