Färre lokala inslagnär TV4 ska spara
Mindre bevakning på fältet. Det lär bli följden av det sparpaket på 15 miljoner kronor som drabbat TV4s aktualitetsavdelning.
Mindre bevakning på fältet. Det lär bli följden av det sparpaket på 15 miljoner kronor som drabbat TV4s aktualitetsavdelning.
En ny teknikorganisation och redaktionella besparingar på 15 miljoner på aktualitetsavdelningen. Det hårda paketet levererade TV4-ledningen till medarbetarna i torsdags. Enligt ledningen är det ett led i en effektivisering och utveckling mot ett flerkanalsföretag med ledorden bredd, mångfald och kvalitet.
Samtidigt har den interna kritiken haglat mot att ledningen, med dess styrelseordförande Thorbjörn Larsson och VD Jan Scherman ansetts införa en mer hårdför kommersiell redaktionell policy.
Journalistklubbens ordförande Cicci Renström Suurna anser dock att diskussionerna om besparingarna inte är kopplade till den redaktionella diskussionen:
– Det är en missuppfattning att de redaktionella diskussionerna skakar TV4. Jag tror att de flesta tycker att den är positiv för oss, säger hon.
Hon tycker att det som alltid är tråkigt med sparpaket, men säger sig samtidigt förstå att besparingar är ofrånkomliga:
– Så tufft som 20 tjänster mindre på aktualitetsavdelningen har det aldrig varit förr, och nu hoppas vi bara att det också kommer något positivt ur det. Vi siktar förstås på en nollvision för antalet uppsagda. Våra åtaganden med nyhetssändningar och sport ska inte minska, men vi kanske inte kan bevaka saker på fältet i samma utsträckning framöver, förklarar hon.
Redan före jul aviserades sparkrav på totalt 50 miljoner för 2004 och de detaljförslag som nu har presenterats visar hur sparkraven slår hårdast mot teknikorganisationen, men även lokal-TV och aktualiteter. Den nya gemensamma teknikorganisationen Teknik & Produktion kommer att inrymma det som tidigare var separata teknikavdelningar på TV4. Målsättningen är att om cirka tre till fyra veckor presentera ett förhandlingsunderlag för de fackliga organisationerna.
När sparbetinget presenterades för aktualitetsavdelningen på TV4 i Stockholm på torsdagen besvarade dess chef Magnus Janson frågor. Men han kunde inte besvara frågan om det skulle kunna komma fler sparpaket framöver. Jonas Gummesson, som formulerat kritiken mot ledningen, framhöll att det längre perspektivet var minst lika viktigt för medarbetarna, men hänvisades då till Jan Scherman, som inte medverkade.
Flera journalister var besvikna över att den med inflytande över de övergripande visionerna och som kunde svara på frågorna inte mötte medarbetarna på TV4s aktualitetsavdelning i Stockholm.
Varför var du inte där?
– Vi ville informera all berörd personal samtidigt och jag hade ett stort personalmöte med hundra tekniker då. Man kan inte vara på två ställen på en gång, säger Jan Scherman, som inte kan svara på om det blir fler sparprogram framöver.
– Det här är det som gäller nu. Förändringen i den här branschen är intensiv. Vi har valt att inte lägga stora klumpåtgärder som man får förändra på sikt, utan jobbar oss i stället fram framåt bit för bit.
Bit för bit? Det måste väl tolkas som att det kommer fler bitar senare?
– Omöjligt att svara på i dag, men det finns inga hemliga planer på något sådant i dag, säger Jan Scherman.
På kritiken om ökad kommersialisering upprepar Scherman att TV4 ska innehålla alla genrer och att man därför definitionsmässigt är ett helt annat företag än mer renodlade kommersiella kanaler. Han tycker inte att TV4s karaktär har förändrats.
– Nej, man kan diskutera enskilda program som Farmen eller Midgård, men mängden samhällsjournalistik går upp och ner och är faktiskt något större på TV4 just nu. Men vi måste anpassa oss till de konkurrensförhållanden som finns.
Men kan ni anpassa er till förändrade konkurrensförhållanden i den mer kommersiella omgivning du talar om och ändå ha samma andel seriös journalistik?
– Varför inte? Det är genom att lyckas med detta som vi skiljer oss från andra kommersiella aktörer. Mitt största svek mot den publicistiska idén vore att inte att ta itu med förändringsarbetet.
Paul Frigyes