Farligaste kriget hittills
Aldrig tidigare har så många journalister dödats under så kort tid som under kriget i Irak: hittills minst tolv personer. Och faran är inte över: det tillstånd av kaos och laglöshet som nu råder i landet kan vara lika farligt som själva kriget.
Aldrig tidigare har så många journalister dödats under så kort tid som under kriget i Irak: hittills minst tolv personer.
Och faran är inte över: det tillstånd av kaos och laglöshet som nu råder i landet kan vara lika farligt som själva kriget.
Journalister har beskjutits och nyhetsredaktioner bombats under Irakkrigets tre första veckor. Attackerna mot medierna har lett till att Internationella journalistfederationen, IFJ, nu kräver att en internationell oberoende utredning tillsätts för att ta reda på orsaken till dödsskjutningarna.
För en vecka sedan blockerade hundratals spanska journalister gatan utanför den amerikanska ambassaden i Madrid i protest mot dödandet av en spansk kameraman. En av de fotografer som dödades då presshotellet Palestine besköts av en amerikansk stridsvagn vid slutstriderna i Bagdad var José Couso från TV-kanalen Tele Cinco.
Amerikansk militär har försvarat sig med att de trodde sig bli beskjutna av krypskyttar från hotellet. Men på ljudbandet från franska TV-stationen France3, som filmade incidenten, hörs ingen skottlossning innan stridsvagnens eldrör vänds mot hotellet och skjuter rakt in i det hotellrum som José Couso och kollegan Taras Protsyuk stod i och som användes som kontor av nyhetsbyrån Reuters.
bryt
IFJs generalsekreterare Aidan White anser att den amerikanska militärens förklaring till beskjutningen av hotellet är oacceptabel.
– Det var otvetydigt en uppsåtlig negligering från militärens sida rörande säkerheten för journalister. Vi vill veta om det fanns klara instruktioner till soldaterna att under inga omständigheter attackera hotellet, som är känt för att inhysa medierna.
Under slutstriderna mot Bagdad besköts även TV-kanalen al-Jaziras kontor i Bagdad av ett amerikanskt flygplan. Kameramannen Tarek Ayoub befann sig på taket vid attacken och dödades. Det var andra attacken på 18 månader mot ett al-Jazira-kontor av amerikansk militär. Förra gången var det i Kabul, Afghanistan.
– Vi måste ställa oss frågan: Är det en tillfällighet? Vi måste fråga oss om inte al-Jazira var ett mål, säger Aidan White.
Han är även kritisk till att USA delat upp journalister i två kategorier som får olika skydd. De 600 journalister som rest med förband, inbäddade, skyddas av militär. Men det fanns ytterligare ungefär tusen journalister som följt efter amerikanska och brittiska styrkor in i södra och norra Irak.
– Även de journalister som inte är inbäddade måste ges skydd. Det räcker inte med att som vissa talesmän från USA säga att det är journalisternas eget fel om de blir beskjutna och dödade. Militären har då abdikerat från sitt ansvar.
bryt
De flesta medier i Sverige låter de som reser till krigsområden genomgå kurser där de lär sig hur de ska agera i krissituationer. Lars Boström, utrikeschef på
Dagens Nyheter, tror att skandinaviska medier är mer försiktiga och har grundinställningen att en story aldrig är viktigare än ett liv. Han påpekar att DN aldrig tvingar in en reporter i en situation som de tycker är obehaglig. Hellre stoppar redaktionen en för ivrig reporter.
– Våra medarbetare har också gått igenom kurser hur de hanterar en konfliktsituation. Det hjälper till en viss del. Men då du befinner dig i ett krigsområde och blir beskjuten av en stridsvagn spelar det inte så stor roll om du gått en kurs, säger Staffan Sonning, chef för Ekot.
Även Aidan White påpekar att det inte finns någon möjlighet för journalister att till hundra procent skydda sig om de befinner sig i en stridszon.
– Vad vi däremot kräver är uppmärksamhet och ansvar från militärens sida. Därför anser vi att en undersökning är nödvändig för att ta reda på varför exempelvis den bil som teamet från den brittiska TV-kanalen ITN färdades i, och som tydligt var märkt med Press, blev beskjuten mitt på ljusa dagen.
Aldrig tidigare har så många journalister dödats under så kort tid som under Irakkriget. Fler journalister har dödats i andra konflikter, men dessa krig pågick under en längre period. Enligt IFJ har 274 journalister dödats i krigszoner sedan 1990. De flesta av dessa journalister kom från de länder de dödades i. Större delen av de 62 journalister som dödades i Bosnien var från det forna Jugoslavien och alla 49 som dödades i Rwanda var rwandier. Av de 23 som dödades under Kosovokonflikten 1999 var 16 serber, tre kineser, två tyskar och två av okänd nationalitet.
bryt
Det stora antalet reportrar på plats i Irak ökar risken för dödsfall. Aldrig tidigare har en väpnad konflikt följts av så många journalister. Det är svårt att få fram några exakta uppgifter, men enligt IFJ rör det sig troligtvis om ungefär 3 000 journalister som bevakat krigsutvecklingen.
Det är också det första krig i historien som direktsänds. Den tekniska utvecklingen med satellitlänkar och videotelefoner gör det möjligt att sända direkt från frontlinjen, vilket ökar risken att bli beskjuten av både alliansens styrkor och irakiska förband. Det massiva medieintresset och konkurrensen mellan kommersiella TV-kanaler gör att hemmaredaktionerna hungrar efter sensationella bilder och nyheter – helst ska det vara live.
– Journalister tvingas, eller känner sig tvingade, att ta risker som de inte borde göra och som de tidigare inte behövde göra. Det är bara en tidsfråga innan vi får se den första reportern som dödas i direktsändning, säger Staffan Sonning.
bryt
Saddam Husseins regim har nu rasat samman och lämnat efter sig ett maktvakuum. TV-bilder visar hur irakier plundrar palats, ambassader, sjukhus, museum och butiker. Ingen kan stoppa plundrarna eftersom den gamla maktstrukturen har kollapsat. Detta tillstånd av anarki och laglöshet kan vara lika farligt som att befinna sig vid frontlinjen i skydd av militär. Journalister är lätta att känna igen och många vet att de bär på dyrbar elektronisk utrustning och kontanter. Dessutom kan det finnas paramilitära styrkor som driver omkring bakom frontlinjen.
– Det journalister kanske fruktar mest är när ett samhälle faller samman, att inte veta vem som är vän eller fiende, att inte ha någon möjlighet att skydda sin person och ingen möjlighet att bedöma riskerna, säger Lars Boström.
Även TTs utrikeschef Jonas Lindgren är medveten om att situationen nu kan vara farligare och att det lätt kan uppstå en lättnad över att kriget är över och att försiktighetstänkandet minskar.
– Vi har samma princip som förut att ingen story är värt ett människoliv. Våra utsända kommer inte att ta sig in i Irak på egen hand utan följa med större grupper av reportrar eller konvojer, säger Jonas Lindgren.
bryt
Aftonbladet hade planer på att låta Wolfgang Hansson resa från Amman in till Bagdad, men redaktionen ansåg att vägen från den jordanska gränsen till Iraks huvudstad var för osäker. Däremot har Peter Kadhammar tagit sig till Bagdad via de amerikanska styrkornas försörjningsled från Kuwait.
Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin har varit i kontakt med tidningens utsände i Bagdad, Urban Hamid. Gemensamt har de beslutat att han ska stanna kvar.
– Urban är en erfaren reporter som bevakat konflikter i Gaza, Filippinerna och Afghanistan. Han bedömde att risken att lämna Bagdad var större än att stanna kvar, säger Anders Gerdin.
Den norska frilansjournalisten Åsne Seierstad är till större del sin egen och enligt DN bedömer hon själv de risker som finns.
– Vi ger henne samma uppmaningar om att vara försiktig som vi ger alla våra utsända, säger Lars Boström.
Göteborgs-Posten har beslutat att inte skicka några journalister till Bagdad förrän läget har blivit stabilare.
pj@sjf.se
Fotnot: I Bagdad finns just nu Åsne Seierstad (SVT, DN, SR), Urban Hamid (Aftonbladet), Peter Kadhammar och Mattias Carlsson (Aftonbladet), Ola Westerberg (TT), Mats Lundegård och Paul Hansen (DN), Bengt Norborg och Richard Collsiöö (SVT), Bob Graham, Gunnar Johansson och Roger Turesson (Expressen) och frilansen Nils Horner (SR, SvD). Från norra Irak rapporterar frilansjournalisten Mustafa Can för Aftonbladet. Stefan Hjertén (TT) och Michael Kuchera (SVT) kommer via Iran att åka till norra Irak. Karl-Victor Olsson (TT), Johan Fredriksson och Martin Gustafsson (TV4) och frilansen Jens Münch (GP) befinner sig i södra Irak.