Gå direkt till textinnehållet

Fängelse för att ha smugglat tidningar till Kina

Två journalister från Hongkong dömdes på tisdagen till fängelse för att ha sänt tidningar över den interna gränsen till Kina.

En domstol i staden Shenzhen nära Hongkong dömde på tisdagen Wang Jianmin och Guo Zhongxiao, utgivare respektive redaktör på två tidskrifter i Hongkong för att ha smugglat tidningar till prenumeranter inne i Kina.

Guo Zhongxiao dömdes till två år och tre månader i fängelse och Wang Jianmin till fem år och tre månader. De har suttit fängslade sedan 2014. Samtidigt fick Wang Jianmins fru Xu Zhongyun ett års villkorlig dom och frilansjournalisten Liu Haitao två års villkorlig dom.

Det rapporterar flera medier, bland andra Radio Free Asia.

När Storbritannien överlämnade Hongkong till Kina 1997 behöll staden sina egna lagar rörande bland annat pressfrihet och yttrandefrihet, men på senare tid har Kina skärpt bevakningen av den interna gränskontrollen mellan Kina och Hongkong för att förhindra att bland annat förbjuden litteratur kommer in i Kina.

I Kina pågår ett omfattande angrepp på pressfriheten; så sent som igår berättade Journalisten att den kinesiska internetmyndigheten i praktiken förbjudit oberoende journalistik.

Fler avsnitt
Fler videos