Gå direkt till textinnehållet

Falusåpan fortsätter: Polisen utreder Wiréns bilkörning

Polis och åklagare har beslutat om förundersökning mot Falu Kurirens redaktionschef Ewa Wirén som misstänks för olovlig körning.För ett par veckor sen sjukskrevs Falu Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare Christer Gruhs tills vidare sen Dala-Demokraten, DD, avslöjat att han gripits för rattfylla vid två tillfällen. Gruhs position stärktes knappast då det framkom att han hade skrivit och tackat de polismän som grep honom för att de hållit tyst om saken.

Polis och åklagare har beslutat om förundersökning mot Falu Kurirens redaktionschef Ewa Wirén som misstänks för olovlig körning.

För ett par veckor sen sjukskrevs Falu Kurirens chefredaktör och ansvarige utgivare Christer Gruhs tills vidare sen Dala-Demokraten, DD, avslöjat att han gripits för rattfylla vid två tillfällen. Gruhs position stärktes knappast då det framkom att han hade skrivit och tackat de polismän som grep honom för att de hållit tyst om saken.

VD satte i Gruhs ställe in sin fru, redaktionschefen Ewa Wirén, som tillförordnad ansvarig utgivare.

Då avslöjade DD att Ewa Wirén 1997 av polis ertappades med att köra bil trots att hon aldrig haft körkort. Hon medgav då att hon brukade köra bil ”i akuta lägen”. Enligt hennes egen uppgift skulle det ha skett ”ca tre gånger” det året. Wirén fick ett strafföreläggande på 30 dagsböter.

Flera personer, bland andra Journalistförbundets ombudsman Leif Palo, har nu i DD berättat att de senare sett Ewa Wirén köra bil eller varit passagerare när hon kört.

De nya uppgifterna är mycket konkreta och Falupolisen har därför beslutat om förundersökning.

Journalistklubben på Kuriren planerade att omrösta om förtroendet för ledningen, men har i stället tagit sig en tids rådrum för att diskutera hur de ser på sina chefers framtid i företaget.

Fackklubben får vara med och granska chefsrollern

Företagsledningen på Dalarnas Tidningar, där Falu Kuriren ingår, har också inbjudit klubben att delta i översynen av rollfördelningen i Dalarnas Tidningars högsta redaktionella ledning.

– Vi försöker hitta en ny konstellation, säger journalisklubbens ordförande Astrid Malmberg. Det här blir ett tillfälle att renovera ledningsfunktionen. Vissa funktioner har utkristalliserats.

Funktionerna har ännu inte knutits till personer.

Astrid Malmberg hoppas att översynen ska vara klar före utgången av maj.

– Vi arbetar direkt tillsammans med VD Pär Fagerström. Både han och vi är angelägna om att vi får en lösning som är förankrad hos de anställda.

Det som hänt har inneburit påfrestningar även för Kurirens journalister.

– Journalisterna har fått klä skott för det här, säger Astrid Malmberg. Det handlar både om förtroendet utåt mot läsarna och om förtroendet internt för arbetsledningen.

Gruhs är sjukskriven

Christer Gruhs är tills vidare sjukskriven till 80 procent. Tillförordnad ansvarig utgivare är för närvarande biträdande redaktionschefen Conny Jonsson.

Ewa Wirén är efter några dagars timeout åter i tjänst, men ägnar sig tills vidare inte åt arbetsledning.

Wirén vill inte uttala sig i Journalisten förrän efter ett möte med journalistklubben.

hl@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos