Gå direkt till textinnehållet

Fällande dom i Canal Plus-målet

En 33-årig privatperson döms i hovrätten för brott mot upphovsrättslagen efter att ha länkat till livesända hockeymatcher på Canal Plus webb från sin egen hemsida.  Uppdaterad. 

33-åringen länkade 2007 två livesända hockeymatcher från Canal Plus till sin egen hemsida. Matcherna kunde därifrån ses gratis av andra personer, medan de kostade 89 kronor styck att se på Canal Plus. Trots uppmaningar från kanalen tog han inte bort länkarna, och stämdes så småningom i tingsrätten där han dömdes till böter. 

Hovrätten för nedre Norrland dömer 33-åringen till dagsböter, skadestånd och till att betala rättegångskostnaderna i tingsrätten för C More Entertainement, som ägde sändningsrättigheterna till matcherna.

Hovrätten skriver i sin dom att matchutsändningarna visserligen inte kan anses ha verkshöjd i upphovsrättslagens mening, vilket åklagaren och C More hävdat. Däremot var de repriseringar och slowmotionssekvenser av exempelvis mål och målchanser upphovsrättsligt skydd som så kallade närstående rättigheter. 33-åringen hade därför inte rätt att utan tillstånd tillgängliggöra reprissekvenserna till allmänheten, enligt hovrätten.

33-åringen döms enbart för att ha gjort intrång i C Mores närstående rättigheter. Hovrätten konstaterar att även om brotten varit uppsåtliga -33-åringen var väl medveten om att matcherna tillhandahölls genom en betaltjänst – bör de med tanke på det begränsade intrånget stanna vid ett lägre antal dagsböter (50 å 150 kronor).

33-åringens advokat Lars Häggström har tidigare sagt att han tror att fallet kommer att få prövningstillstånd i Högsta domstolen, då det kan bli prejudicerande. 

I sitt försvar har 33-åringen gjort gällande att han haft rätt att länka till matcherna eftersom webbadresserna till dem funnits tillgängliga på internet. Enligt vad hovrätten utrett låg dock länken matcherna bakom en betalvägg. Därmed "saknas fog för ett antagande att C More underförstått skulle ha samtyckt" till länkningen, skriver hovrätten i sin dom.

Att C Mores försök till att skydda matcherna från gratistittande inte varit tillräckligt effektiva spelar enligt hovrätten ingen roll.

Fler avsnitt
Fler videos