Gå direkt till textinnehållet

Expressen säger upp lokala avtal

Expressen lanserade i måndags ett sparpaket där man säger upp alla lokala avtal om arbetstider, ob- och helgersättningar.

Expressen lanserade i måndags ett sparpaket där man säger upp alla lokala avtal om arbetstider, ob- och helgersättningar.

De anställda fick besked om sparpaketet via e-post från ledningen. Expressens VD Staffan Lundeborg kommenterar där paketet:

“Den som tror att det för ganska många medarbetare kommer att betyda förslag om längre arbetspass, fler arbetsdagar och lägre ersättningar, tror alldeles rätt.”

Annons Annons

Inom journalistklubben upprörs man över att ledningen vill riva upp de lokala avtalen.

— Det här är en följd av arbetsdomstolens dom om arbetstiderna på Norrländska Socialdemokraten i Luleå, tror klubbordföranden Fredrik Nejman.

Men Staffan Lundeborg vill inte gå med på att detta ska ses i skenet av NSD-domen.

— Senast avtalen gjordes om var under de goda åren i slutet av 70-talet. Vi har i dag inte överblick över vad som gäller och behöver därför göra en inventering. Det är svårare att kliva tillbaka när det är sämre tider.

Tidigare har det sagts att samma avtal ska gälla för Expressen och GT före årets slut. Inom facket har man förutsatt att Expressens avtal skulle komma att tillämpas även på GT.

Men efter AD-domen om NSD befarar klubben i stället att företaget ska trumfa igenom försämringar på båda tidningarna.

— Vi kommer att kämpa för att behålla avtalen, säger Fredrik Nejman. Vi tror inte att försämringar av arbetsvillkoren är rätt sätt att spara. Det ger lite jämfört med andra åtgärder. Det drar dessutom ner arbetsmoralen.

I det sparpaket som presenterades i måndags ingår också att ett stopp för nya fasta anställningar införs med omedelbar verkan. Enligt paketet ska striktare regler tillämpas för när vikarier får tas in. Semestervikariat omfattas inte av de nya reglerna.

Stopp för individuella löneförändringar gäller tills vidare.

Ända sen sammanslagningen mellan GT och Expressen blev aktuell har det talats om att omkring 50 tjänster ska bort från tidningarna.

Men nu befarar klubben att det inte kommer att stanna vid det eftersom Expressen den senaste tiden gått sämre än väntat, både vad gäller annonsförsäljning och upplaga.

— Ledningen använder allt svagare formuleringar när den ska dementera uppsägningar, säger Nejman. Det är svårt att se hur de annars ska bli av med folk om de inte vill betala mycket stora avgångsvederlag.

Staffan Lundeborg vill inte uttala sig om hur många tjänster som företaget i dag vill ta bort.

— Vi har en stark ambition att undvika uppsägningar, säger han. Men man kan aldrig ge några garantier.

Under veckan ska villkoren i ett socialt paket presenteras för facken.

Fler avsnitt
Fler videos