Gå direkt till textinnehållet

Europadomstolen underkänner FRA-lagen

Den svenska FRA-lagstiftningen slår inte tillräcklig vakt om enskilda personers integritet, slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast i en ny dom.

Den hemliga avlyssningen av kommunikation mellan Sverige och utlandet bryter mot artikel åtta i Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna, anser Europadomstolens högsta instans, 13 år efter att Centrum för rättvisa lade fram ärendet för domstolen.

Domstolen pekar på tre brister: att det inte finns krav på att hänsyn tas till personers integritet när avlyssnad information delas med andra länder; att det saknas krav på att personliga uppgifter ska raderas; samt att det inte sker någon granskning av hur lagen tillämpas i efterhand.

”Det här är en viktig dom som klargör vilka rättssäkerhetskrav som ska gälla för att hemlig massövervakning ska vara tillåten. Signalspaning kan vara ett användbart verktyg för att kartlägga och avslöja yttre hot mot landet, samtidigt är det viktigt att sådan verksamhet sker med bibehållen respekt för enskildas grundläggande fri- och rättigheter”, säger Fredrik Bergman, chef för Centrum för rättvisa, i en kommentar.

Annons Annons

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen nu kommer att analysera domen och överväga konsekvenserna av den.

Fler avsnitt
Fler videos