Gå direkt till textinnehållet

EU-parlamentet för ökad öppenhet

EU-parlamentet sa i förra veckan ja till åtgärder för större öppenhet inom EU. Men flera svenska parlamentariker sa nej till förslag om lika stor öppenhet i EU som Sverige.

EU-parlamentet sa i förra veckan ja till åtgärder för större öppenhet inom EU. Men flera svenska parlamentariker sa nej till förslag om lika stor öppenhet i EU som Sverige.

Parlamentet vill att alla inkommande och utgående dokument inom EUs institutioner ska vara offentliga. Om sekretess anses nödvändig måste man i lagstiftningen definiera på vilka grunder dokument kan sekretessbeläggas.

Offentliga register ska upprättas liksom metoder för att spåra dokument som efterfrågas inom en institution.

Annons Annons

Utskottskottsordföranden Majlis Lööw (s) konstaterade under föredragningen att utskottet var mycket enigt om förslagen, trots att de går mycket längre än vad som är praxis i många ledamöters hemländer.

– Detta betyder att parlamentet lägger fast positionerna, säger Majlis Lööw. EU-kommissionen ska förhoppningsvis redan i höst komma med ett förslag till regelverk för öppenhet som ministerrådet och parlamentet får ta ställning till.

Hon ser det som positivt att Finland i höst tar över som ordförandeland i EU eftersom finnarna också är starkt engagerade i öppenhetsfrågor.

Jonas Sjöstedt (v) ville att parlamentet skulle gå ännu längre och krävde att:

– Meddelarfrihet införs.

– All lagstiftning sker i offentlighet.

– EU klargör att unionens sekretessregler inte får slå ut öppenhetsregler fastställda i nationell lag.

– Man bör utan kostnad kunna överklaga beslut i EG-domstolen om man nekats få ut dokument av en EU-institution.

Lööw sa sig i debatten sympatisera med dessa förslag, särskilt de om meddelarfriheten och att EU-lagstiftning inte får slå ut nationell lagstiftning. Men hon hänvisade till att hon som föredragande måste vara lyhörd för vad utskottet i sin helhet tyckte.

De svenska EU-parlamentarikerna var splittrade i förhållande till kraven på mera långtgående öppenhet. Jonas Sjöstedt fick stöd av bland andra Hans Lindqvist © och Jörn Svensson (v). Bakom majoritetens förslag ställde sig moderaten Staffan Burenstam-Linder.

Majlis Lööw röstade i huvudsak för sitt utskotts betänkande, utom på en punkt: Hon stödde kravet att EU inför meddelarskydd. Däremot gick hon emot kravet att EUs sekretessregler inte får slå ut nationell lag.

– Min ambitionsnivå är högre än så, säger hon. Får vi igenom en offentlighetsprincip i EU ska det inte behöva bli någon konflikt med hemländernas lagar.

Fler avsnitt
Fler videos