EU-länder backar i RUGs pressfrihetsindex
Norra Europa, med länder som Finland, Island, Nederländerna, Norge, Sverige och Schweiz, intar fortfarande topplaceringarna i Reportrar utan gränsers (RUG) pressfrihetsindex. Men RUG är bekymrad över vad som händer i vissa av EUs medlemsländer.
Indexet är ett mått på hur press- och yttrandefriheten respekterats i 178 länder från den 1 september 2009 till den 1 september 2010.
Tre länder som alltid innehaft de tre sista positionerna på indexet, Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan, har fått sällskap av sju andra länder, där mediearbetare förföljs och som brister i information och nyheter, skriver RUG i ett pressmeddelande. Det är Iran, Burma, Syrien, Sudan, Kina, Yemen och Rwanda.
RUG konstaterar också att Kuba, för första gången sedan 2002, inte längre finns med bland de tio sista länderna. Det beror dock inte på att situationen förbättrats så mycket, utan på att regimen frisläppt 14 journalister och 22 aktivister under förra sommaren.
RUG är också bekymrade över att pressfriheten försämras i EU-länderna. 13 av de 27 medlemmarna i EU är bland de 20 länderna i topp men några av de övriga 14 får en väldigt låg placering, konstaterar RUG. Italien återfinns på 49e plats, Rumänien 52 och Grekland och Bulgarien på plats 70.
– Det är oroväckande att se hur ett flertal medlemmar av en Europeiska unionen fortsätter att falla i indexet. Om den inte tar sig samman riskerar EU att förlora sin position som världsledande i respekten för de mänskliga rättigheterna, säger RUGs internationelle generalsekreterare Jean-Francois Julliard. Om det händer, hur kan man fortsätta att verka övertygande i samtal med auktoritära regimer med syfte att de ska bättra sig? Det är ett brådskande behov för de europeiska länderna att återfå sin exemplariska status.
Se hela listan här.