Gå direkt till textinnehållet

EU-kommissionen utlovar återhämtningsplan för mediesektorn

EU-kommissionens vice ordförande Věra Jourová utlovar i en debattartikel i Journalisten en ny plan för att hjälpa mediesektorn att återhämta sig, och ökat skydd för journalister: ”I dag lovar vi att kämpa för Europas fria och pluralistiska medier”, skriver hon.

I en debattartikel i Journalisten skriver Věra Jourová, EU-kommissionens vice ordförande med ansvar för värden och öppenhet och Thierry Breton, EU-kommissionär med ansvar för den inre marknaden, att EU och dess medlemsstater måste ta ansvar för mediemångfald och den oberoende journalistiken.

I debattartikeln pekar de särskilt på den paradoxala situationen att medierna i Europa har rekordstor publik medan intäkterna är rekordlåga, bland annat på grund av Facebooks och Googles dominans på den digitala annonsmarknaden.

”Den kommande EU-lagstiftningen om digitala tjänster lyfter den här typen av frågor, där vår plan är att föreslå förhandsregler för att bättre komma till rätta med de marknadsbrister som uppstår till följd av nätjättarnas ställning”, skriver de och lovar att före årsskiftet dessutom lägga fram en rad initiativ för att hjälpa mediesektorn att återhämta sig, och stärka demokratin i Europa.

Annons Annons

”Men EU-kommissionen kan inte vinna den här kampen på egen hand. Regeringar, politiker och tillsynsmyndigheter i EU måste också agera, var och en måste inse den viktiga roll som våra fria och oberoende medier spelar – en roll som sociala medier aldrig kommer att kunna få. Pressfrihet är en rättighet – inte bara för journalister, utan för oss alla. I dag lovar vi att kämpa för Europas fria och pluralistiska medier”, skriver kommissionärerna.

Fler avsnitt
Fler videos