Gå direkt till textinnehållet

Etisk diskussion efter vinnande bild av döda kvinnan

Paul Hansen vann klassen Årets Nyhetsbild Utland för sitt foto av Fabienne Cherisma, som ligger död på ett nedrasat hustak i Haitis huvudstad Port au Prince. Bilden har väckt diskussion på nätet eftersom det också finns en bild på hur en grupp fotografer samlats runt den 15-åriga döda kvinnan.

I motiveringen till Paul Hansens vinnarbild står det: "Hela historien om jordbävningen i Haiti i en bild".

På en bild tagen av Nathan Weber kan man se att det var fler fotografer som stod på taket och tog bilder av den döda kvinnan från samma vinkel.

I tidningen Kamera och Bild diskuteras om det var cyniskt av fotograferna att flockas runt den döda kvinnan: "Men det går också att se det som pressfotografins villkor: varför skulle ett motiv vara bannlyst bara för att det redan är fotograferat? En bra bild är en bra bild och är ämnet angeläget bör världen få veta", skriver Bo Ingell, reporter på Kamera och Bild.

Annons Annons

Nathan Weber filmade också vad som hände efter att Fabienne Cherisma skjutits av polisen, som försökte stoppa plundrare.

Det var inte enbart Paul Hansen som tog bilder av Fabienne Cherisma. På prisonphotograhy finns flera bilder av den döda kvinnan och en diskussion om bilderna.

Fler avsnitt
Fler videos