Gå direkt till textinnehållet

EK-koncernen kan varsla 15

EK-koncernen måste spara 20 miljoner kronor. I värsta scenariot kan 15 journalister behöva gå från koncernens tidningsredaktioner.

Det säger Peter Larsson, klubbordförande på Eskilstuna-Kuriren:

– Vi vet inte än hur sparpaketet kommer att slå, men det vi har anledning att tro är att hälften ska redaktionerna ta: Eskilstuna-Kuriren, Katrineholms-Kuriren och Sörmlands Nyheter. Eskilstuna-Kuriren är lika stora som de andra två ihop, så en handfull tjänster bort här ligger väl i farans riktning.

Totalt ska 25-30 tjänster dras in i koncernen för att nå målet att spara 20 miljoner kronor under 2017. Anledningen till sparbetinget är inte en förlust för koncernen i år, utan det handlar om ”att ta ansvar för kommande år. Ser man till de prognoser som finns för landsortspressen så krävs detta”, säger koncernens VD Jimmie Näslund till E-kuriren.

Peter Larsson menar att det inte kommer som en chock för någon att koncernen går samma väg som andra dagstidningar.

– Ingen ifrågasätter nog att ekonomin måste vara i balans, det finns ingen ilska, vi måste anpassa oss till verkligheten. Men det hindrar inte att det är tungt, säger han.

Eskilstuna-Kuriren har aldrig behövt varsla förut utan löst sparbeting med frivilliga avgångar, enligt Peter Larsson.

Han menar att koncernen nu måste diskutera vad som ska bort.

– Vi kan nog göra en lika bra tidning framöver, men då måste vi prioritera bättre vad vi inte ska göra, välja bort. Jag hoppas att vi får vara med i den processen.

Nu väntar risk- och konsekvensanalyser som görs av skyddsombud och chefredaktörer på respektive tidningar.

Fler avsnitt
Fler videos