Gå direkt till textinnehållet

Ehrenberg: ”TU går i de storas tjänst”

ETC-grundaren Johan Ehrenberg slår tillbaka mot Thomas Mattssons påstående att han missförstått TUs mediestödsförslag: ”Att TU arbetar med mediestödsfrågan så enögt är sorgligt.” UPPDATERAD

Johan Ehrenberg riktade i förra veckan kritik mot Svegforsutredningen och mot Tidningsutgivarnas förslag om nollmoms, som han menar kommer att gynna de stora koncernerna och missgynna mindre.

Thomas Mattsson, som leder TUs mediestödsgrupp, replikerade att Ehrenberg missförstått TUs förslag om mediestödet. TU har ”ett helhetsperspektiv på branschens förutsättningar och framtid”, menade Mattsson och betonade att TU argumenterat för både nollmoms och direkta stöd riktade till tidningar som inte gynnas av ett kvalificerat momsundantag.

– Det de stora ägarna kämpat för är momsfrihet vilket är en stor kostnad för det offentliga och som gynnar de med stor omsättning mycket mer än små. TU går här i de stora förlagens tjänst, menar Ehrenberg.

Mattssons påstående att man kan ha kvar ett stort presstöd till de som missgynnas är orimligt, menar han vidare.

– Staten satsar inte dubbla summan bara för att något är orättvist. Momsfrihet, som finansdepartementet lyckligtvis tydligen sagt nej till, är en förändring av presstödet som gör monopoliseringen och urvattnandet av mediemångfalden ännu värre.

– Att TU arbetar med mediestödsfrågan så enögt är sorgligt. Men inte helt oväntat då man i första hand agerar för utgivarnas intresse, menar Johan Ehrenberg.

Journalistikprofessorerna Sigurd Allern och Ester Pollack riktade samma kritik när Tidningsutgivarna förra våren lade fram sitt förslag på reformerat mediestöd, med nollmoms och sänkt arbetsgivaravgift för journalister. I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnade de för att förslaget riskerar att göra stora och välmående mediekoncerner rikare.

Thomas Mattsson skriver i en kommentar till Journalisten att Ehrenberg har fel i att momsfrihet skulle vara en stor kostnad för det offentliga:

– TU-förslaget om kvalificerat momsundantag för allmänna nyhetsmedier är nämligen kostnadsneutralt för staten, då det ryms väl inom det totala mediestödsanslaget – vilket alltså kan minska med samma belopp som statens uteblivna momsintäkt, förtydligar Mattsson.

Fler avsnitt
Fler videos