Gå direkt till textinnehållet

Ehrenberg: ”Noll förtroende för Svegfors”

Dagens ETCs grundare Johan Ehrenberg är starkt kritisk till Mats Svegfors mediestödsutredning som ser ut att lämna tidningen utan stöd. ”Vår räddningsaktion drar igång nu.”

Mediestödet ser ut att reformeras grundligt efter 2023. Inriktningen i det förslag som utredaren Mats Svegfors presenterar 27 juni men som redan läckt ut är ett redaktionellt stöd till lokaljournalistik – och inte ett rättighetsstöd. Det riskerar att slå mot riksmedier, som Svenska Dagbladet och Dagens ETC.

ETCs grundare Johan Ehrenberg skriver i en ledare att det omstöpta mediestödet innebär en ”attack” på vänstertidningen – och drar igång en kampanj för att fördubbla antalet prenumeranter och göra tidningen oberoende av presstöd.

– Presstöd är en politisk fråga, ett politiskt system. Det är också ekonomiska aktörer som lobbar i den här frågan: Tidningsutgivarna och de stora medierna, säger Johan Ehrenberg. De har försökt få igenom momsfrihet i stället för presstöd, vilket skulle vara ett fantastiskt stöd för storskalighet, men inte lyckats. Då kommer det här i stället. Jag har noll förtroende för vare sig Svegfors eller Tidningsutgivarna. Thomas Mattsson, Bonnier News, är likaså en aktör, inte en oberoende betraktare, säger Ehrenberg.

Presstödet har varit ett system som har konserverat befintliga medier, menar Ehrenberg.

– Det har varit svårt att starta tidningar, samtidigt har de små socialdemokratiska tidningarna dött ut. Så det har varken lyckats vara den räddande kraften eller den förnyande kraften.

Du skriver om motstånd. Ser du det här som en politisk attack mot er?
– Nej, så stora är vi inte. Men när man ändå gör om det görs det så att det drabbar sådana röster som vi.

Varför skulle man vilja det?
– Rätt många vill inte att det ska finnas starka oberoende politiska röster som bara ställer till det. Det finns alltid en fara med oberoende journalistik, det kan förstöra många pr-planer.

Skulle Mats Svegfors ha ett sådant ärende, menar du, eller gör han det han är satt att göra?
– Han gör en utredning, som råkar hamna i att det blir extremt mycket pengar till de stora [koncernerna, reds anm], och de få nationella tidningar som finns drabbas väldigt hårt. Kalla det uppdrag eller kalla det att han tycker det som utredare, det får samma effekt för mig.

Hur stor del av era intäkter är presstöd?
– Det är 25 procent för dagstidningen. Går man precis runt, som vi gör hela tiden, då är det en stor sak. Men jag vill inte hålla på med det här utan jobbar för att tidningen ska bli oberoende av presstöd. Eftersom vi haft så enorma konflikter med Presstödsnämnden.

Vad gör ni nu?
– Nu beror det på hur fort de gör det, men jag tror att det kommer gå väldigt fort när de väl tar beslutet. Så vi måste upp till 25 000 i upplaga, och skapa ett system av stödprenumerationer, politiskt stöd helt enkelt, på 2 000 läsare. ETC har alltid byggt på den typen av organisering av läsekretsen i en krets som verkligen stöder oss, den rollen blir viktigare.

Annars är det nedskärning?
Alternativet är alltid att ha färre anställda. Men vi är en ganska liten men effektiv redaktion.

– Vi börjar direkt med en räddningsoperation. Jag litar inte på uttalanden från TU eller utredningen, och jag litar inte heller på politiken i den här frågan. Förut fanns politiska krafter som försvarade presstödet, Centern behövde det till sina tidningar och Socialdemokraterna till sina. Idag är det en fråga för en bransch i stället, och branschen är väldigt monopoliserad.

Fler avsnitt
Fler videos