Gå direkt till textinnehållet

”TUs förslag kommer gynna stora koncerner”

Journalistikprofessorerna Sigurd Allern och Ester Pollack är kritiska till Tidningsutgivarnas förslag till reformerat mediestöd.

För två veckor sedan gick branschorganisationen TU ut med sitt förslag att skrota driftsstödet. I TUs reformförslag för mediestödet förespråkas i stället bland annat nollmoms och sänkt arbetsgivaravgift för journalister.

Journalistikprofessorna Sigurd Allern och Ester Pollack riktar idag tillsammans med Daniel Suhonen, chef för institutet för facklig idéutveckling Katalys, skarp kritik mot förslaget.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet varnar de för att förslaget riskerar att göra stora och välmående mediekoncerner rikare.

”Nollmoms representerar inte, som TU hävdar, en ny och 'modern' reform, det är bara ett krav om att staten ska stärka en välkänd, indirekt typ av subvention, just den som medieföretagen med högst omsättning tjänar mest på. Förslaget från TU om reducerad arbetsgivar­avgift pekar i samma riktning. Det kommer om det införs att reducera bolagens lönekostnader, speciellt för de stora, men inte heller det ger någon garanti för mer satsning på journalistik eller anställning av fler aktiva journalister”, skriver debattörerna.

De vill behålla drifts- och distributionsstöd med objektiva kriterier, och föreslår att ”ändra några av kriterierna för driftsstödet för att säkra att det riktas till de delar av dagspressen som på grund av låg reklamsubventionering har störst behov för offentligt stöd.”

Fler avsnitt
Fler videos