Gå direkt till textinnehållet

Egyptiska journalister kräver fri rapportering

Journalister på den partikontrollerade egyptiska pressen kräver fri rapportering och att de politiskt tillsatta chefredaktörerna pensioneras.

Den statliga televisionen och några andra medier i Egypten har svängt om. Från att ha uppmanat allmänheten att sluta protestera sänds nu vinjetter med demonstranterna med romantiskt musik i bakgrunden, skriver Dagens Nyheter.

Svängningen handlar delvis om självbevarelsedrift, men också om att de journalisterna har tagit chansen att börja rapportera utan omskrivningar och censur.  Egyptiska journalister demonstrerade för några dagar sedan mot de politiskt tillsatta ledningarna. De krävde att lönerna för journalister höjs och att de inte ska behöva godkännas av säkerhetstjänsten innan de anställs.

Nyhetskoncernerna Al-Ahram och Al-Akhbar samt det egyptiska journalistförbundet har under de tre senaste presidenterna varit integrerade i det politiska systemet. Cheferna har haft höga löner och ofta också suttit i parlamentet. 

Annons Annons

Journalistförbundet delade exempelvis ut förra årets pris för pressfrihet till Bin Ali, Tunisiens dåvarande president. Och cheferna för Al-Ahram, Ahmad Nafie och Ibrahim Nafie, var några av Mubaraks mest betrodda medarbetare, skriver DN.

Dessa tidigare förbjudna ämnen tas nu upp i både Al-Ahram och Al-Akhbar. Den förre inrikesministern Rashid Rashid berättade häromdagen i Al-Ahram att han blev censurerad i en tidigare intervju i TV-kanalen.

Fler avsnitt
Fler videos