Gå direkt till textinnehållet

Efter Nära: Kvalitet kan nås med små resurser

Sedan 2004 har Nerikes Allehanda varit motor till Nära-konferensen och delat ut Nära-priset 75 000 kronor till den som gjort årets lokaltidningsreportage. Vi pratade med Åsa Eriksson, Näras projektledare. (Bilden: Åsa Eriksson, Nerikes Allehanda. Foto:Privat)

Varför behövs en konferens om svensk lokaljournalistik?

– Många som jobbar med lokaljournalistik har ofta ett stort behov av att utbyta information och erfarenheter från sin vardag. Många har begränsade resurser i sin bevakning. Andra jobbar ensamma. På Nerikes Allehanda där jag jobbar finns till exempel tre enmansredaktioner. Det finns ett behov av att prata om hur man arbetar under sådana förhållanden.

Konferensen är kort, inte mer än ett dygn och med totalt bara sex punkter. Räcker det?

Annons Annons

– Jag tror att det allra största värdet ligger i mötena och diskussionerna mellan deltagarna. I utvärderingarna har många önskat just mer tid för samtal, men man kan ju inte bara ha en konferens med enbart fika i två dagar.

I en tid av minskande resurser för tidningarna ökar rimligen behovet av att kunna trolla med knäna på redaktionerna. Är det något som ni försökt möta i programutbudet?

– Det kanske inte har tagit sig konkreta uttryck i årets program. Men om man lever under villkor med minskade resurser är det viktigt att man som journalist inte fastar i gnäll över sin situation. Föreläsaren Marie Kronmarker berättade ju här på Nära hur man gjorde experiment där skribenter kunde skriva en levande, berättande text under en timme. Det där är ju viktigt att komma ihåg. Som journalister ska vi vara medvetna om vårt kunnande. Vi har stilistiken, berättarförmågan, och med den kan vi skapa kvalitet även med begränsade resurser. Den egna inställningen är viktig att jobba med.

Hur vill du summera erfarenheterna från årets Nära?

– Belöningen blev berömmande kommentarer från flera deltagare som kom fram och sa att de hade haft mycket roliga och givande dagar. Men flera har tyckt att vårt program var för tajt vad gäller pauser mellan föredragen och innan middagen. Det får vi ta med oss till nästa år. I övrigt fanns inte några stora negativa synpunkter i utvärderingen, flera hade bara skrivit positivt, att det var inspirerande och "skön opretentiös stämning".

Fler avsnitt
Fler videos