Gå direkt till textinnehållet

Dubblerad satsning mot hot och hat

Satsningen mot hot och hat i det offentliga samtalet ska få dubbelt så mycket pengar från nästa år, föreslår regeringen.

Journalisten har tidigare skrivit om regeringens handlingsplan ”till det fria ordets försvar”. Bland annat ska man förebygga och hantera hot och hat mot journalister, politiskt förtroendevalda och konstnärer. En del av arbetet ska göras av Fojo i Kalmar

Fem miljoner kronor var initialt avsatta för arbetet. Men i budgetpropositionen för 2018 som presenteras i dag föreslår regeringen att pengarna till satsningen nästa år ökar till tio miljoner per år fram till 2020. Det rapporterar bland andra Sveriges Radio.

Andra nyheter i kulturbudgeten är att Kulturrådets stöd till utgivning av litteratur och kulturtidskrifter förstärks med åtta miljoner kronor per år.

Annons Annons

Regeringen vill också att Kungliga biblioteket tillförs 25 miljoner kronor årligen under tre år. Syftet med satsningen är bland annat att förbättra förutsättningarna för ökad digital kompetens och att stärka förmågan till källkritik.

Hela kulturbudgeten presenteras av kulturminister Alice Bah Kuhnke vid en pressträff i dag.

Fler avsnitt
Fler videos