Gå direkt till textinnehållet

Dubbelpublicering ersätts inte i GP-bilaga

GPs nya månadstidning Hela Stan återpublicerar artiklar från GP. Frilansar förväntas medverka utan ersättning.  

"Hela Stan" är en gratistidning som kommer ut en gång per månad, och ett försök att nå unga göteborgare. Bakom står GP och nöjessajten Djungeltrumman.

I ett mejl till frilansar som medverkar i GP förklarar redaktören Martina Johansson förutsättningarna för eventuell medverkan i Hela Stan:

"För publiceringen utgår ingen extra ersättning om inte så är överenskommet, eftersom bilagan räknas som en av GP:s kanaler. Det är förstås upp till varje frilansare att fundera på sin egen medverkan. Vi har fått ok från all intern personal, och hoppas ni också vill vara med."

Annons Annons

Matjournalisten Maria Zihammou är regelbunden frilans i GP. Hon tycker att tanken att göra en gratistidning som kan lyfta GP är god och vill gärna vara med om det. Men frilansmedverkan borde diskuteras gemensamt, inte individuellt i förfrågningar till varje enskild frilans, anser hon.

– Min text är ju köpt av GP, jag har inte sålt texten till Hela Stan. Jag tycker det är viktigt att det tas ett gemensamt grepp på den här frågan, om hur vi frilansar ska förhålla oss till den nya utvecklingen med gratistidningar eller magasin som ges ut av till exempel GP.

Redaktören Martina Johansson hänvisar till att hon inte beslutat om att tidningens material inte får kosta, och hon betonar att beslutet att återpubliceras i Hela Stan eller inte är frilansarnas eget – men att de allra flesta hon talat med vill "vara med".

– De får helt och hållet bestämma det själva – och de faller inte i dålig jord om de tackar nej.

GPs chefredaktör Cecilia Krönlein säger att hon inte är insatt i frågan:

– "Hela Stan" är en testballong som vi har uppe och ska göra fyra nummer i första läget. Det jag vet är att vi kommit överens enskilt med de få frilanstexter det handlar om.

Journalistklubbens ordförande på GP, Gabriella Mohoff, säger att hon förstår frilansarna.

– Det är klart att vi tycker att man borde betala för återpubliceringen. Sedan kan vi tyvärr inte göra så mycket åt det, det blir upp till frilansarna själva att förhandla.

Journalistklubben på GP har bjudits in att delta i det samtal om frilansvillkoren, när GP går in i det nya mediebolaget Stampen Local Media, som Västra frilansklubben hoppas få till med GP i höst.

– Det ska vi försöka vara med på, säger Gabriella Mohoff.

Fler avsnitt
Fler videos