Gå direkt till textinnehållet

SvDs formchock: ”Inte den sista förändringen vi gör”

Svenska Dagbladets formbyte idag har fått mestadels positiva reaktioner uppger chefredaktör Anna Careborg.

Svenska Dagbladets logotyp har fått gemener och det karakteristiska blå strecket är borta. Färgpaletten är uppdaterad. Typsnittsdesignerna Göran Söderström har skapat ett nytt typsnitt som ska fungera lika bra digitalt som i print, och heter Ester Blenda efter den legendariska SvD-reportern Ester Blenda Nordström (1891-1948). Dagens genomgripande formförändring i print och digitalt har väckt många läsarreaktioner.

– Det är väldigt roligt att ta del av alla reaktioner. Läsarna har en nära relation till tidningen, det blir uppenbart när man gör något sådant här, säger chefredaktör Anna Careborg.

Är läsarna arga eller glada?
– Det är mestadels positiva reaktioner, en del skeptiska och några försiktigt positiva. Det är väl ungefär som det ska vara när man befinner sig i en process av att vänja sig vid något nytt. Vi har jobbat med detta i ett år så jag har vant mig för länge sedan.

Annons Annons

Vad är syftet med formförändringen?
– Allt börjar och slutar med journalistiken. Vi vill ha en form som lyfter journalistiken och bland annat visar att vi arbetar med flera olika perspektiv. Vi vill ha ett enhetligt formspråk som fungerar i flera kanaler, som kan vara sömlöst. En av våra läsare märkte inte ens att formen var annorlunda förrän efter att ha läst flera artiklar, det gjorde mig glad – det är precis så vi vill att det ska fungera. Det nya typsnittet är också tänkt att särskilja vår journalistik ytterligare i en digital miljö. 

Anna Careborg. Foto: Staffan Löwstedt/SvD

Att i en logotyp byta från versaler till gemener på det här sättet är ju … ja, det var en chock i morse …
– Haha, jag förstår det. Problemet med den tidigare logotypen var att den var så statisk. Vi kunde inte ha den tvåradig, och den blev därför bred och tog stor plats. Nu har vi större möjlighet att få plats med den på en liten yta. Jag är väldigt glad i den nya logotypen. Det här är inte första gången logotypen har innehållit gemener, så var det de första tolv åren. Men givet att Svenska Dagbladet bytt kostym ett antal gånger de senaste 138 åren så kan jag inte lova att det är den sista förändringen vi gör. 

Så ni överger caps lock för att det inte passar i den digitala världen?
– Ja, det kan man säga.

Du skriver i en krönika idag att det blå strecket ska bytas ut mot ett ”asymmetriskt och dynamiskt formelement med ambitionen att tydligare spegla hur vi vrider och vänder på perspektiven”. Vad betyder det?
– Det blå strecket har varit ett viktigt element, men samtidigt statiskt. Nu får vi ett annat formelement som framför allt kommer att märkas i vårt rörliga material. Det kommer nog att klarna vad det är efter hand.

Här på vår redaktion har det varit blandade reaktioner. En tyckte att hon kommer att vänja sig till imorgon. En var skeptisk. En tyckte att det ser ut som en landsortstidning …
– En landsortstidning? Ojdå, det kommer vår visuella chef Ebba Bonde inte att gilla. Nej, jag skojar. Det är väl fint! Vi är en tidning för hela landet.

Kommer man att få en ny morgonchock i helgen med den nya helgformen?
– Till dess hoppas jag att du kommer att ha vant dig och tycka att det är din Svenska Dagbladet.

Fler avsnitt
Fler videos