Gå direkt till textinnehållet

”DR-journalisterna är chockade och arga”

116 av det danska journalistförbundets medlemmar lämnar jobbet på Danmarks Radio i den första av flera mycket omfattande nedskärningar.

Som Journalisten berättat ska det danska public service-företaget spara 770 miljoner danska kronor fram till år 2023. Det är resultatet av en överenskommelse mellan Danmarks borgerliga regering och stödpartiet Dansk Folkeparti, från mars 2018. Samtidigt beslutades att licensen ska ersättas av en skatt.

Under hösten har den första stora nedskärningen genomförts. 116 av Danska Journalistförbundets (DJ) medlemmar på DR har blivit av med jobbet. 25 av dem, varav många närmade sig pensionen, ingick frivilliga avtal. Det berättar Marianne Hänninen Molin, förhandlare på DJ som besökte Stockholm och SVTs journalistklubb på torsdagen.

89 journalister blev den 10 oktober uppringda av sina chefer med beskedet att de skulle bli uppsagda. De arbetar på olika ställen i företaget, men främst på de tre radiokanaler som ska läggas ned.

Det rör sig om de tre kanalerna P6, P7 och P8. Samtidigt ska det skäras ordentligt på vetenskap, dokumentär och nyheter, berättade Marianne Hänninen Molin. Det ska framöver bara finnas ett nyhetsprogram på DR, i stället för flera olika.

– Det är ett hårt slag, säger hon.

Om två, tre år väntar en ny stor uppsägningsrunda för att hela sparpaketet ska kunna genomföras.

Det nya public service-kontraktet, motsvarande det svenska sändningstillståndet, slår också fast att det i DRs program och på DRs plattformar ska märkas att det danska samhället bygger på demokrati och ”har sina rötter i kristendomen”. DR får också ett tydligt uppdrag att ”sprida dansk kultur och det danska kulturarvet”. Något som bland andra Sveriges Radios vd Cilla Benkö uttryckt stark kritik mot.

– Vi har aldrig sett ett så detaljerat kontrakt tidigare. Det är uppenbarligen möjligt för politikerna att göra så här, konstaterar Marianne Hänninen Molin.

Hur har journalisterna på DR reagerat på påbudet om att föra ut danska värderingar?
– De är förundrade. Och ledsna över att bli av med sina jobb. Många är chockade, och arga på hela situationen. Men det här är lite annorlunda: medan man normalt är arg på företagsledningen är det nu politikerna man är arga på. Och dem kan man inte skälla på som public service-journalister, menar Marianne Hänninen Molin.

Många av de 116 journalister som tvingas lämna sina jobb finns ännu kvar på DR. En del jobbar kvar under hela 2019.

Fler avsnitt
Fler videos