SR oroliga för nedskärningarna på DR

18 september, 2018

FOTO: Mattias Ahlm/SR Nedskärningarna på Danmarks radio Sveriges Radios strategidirektör Jan Petersson ser med oro på de stora förändringarna på Danmarks Radio och utesluter inte att svenska politiker kan inspireras av den danska detaljstyrningen av public service.

– Vad som är intressant är resonemanget de för om att DR ska gå från mediebolag till kulturinstitution. Den danska kulturministern säger att man ”cementerar Danmarks Radio som kulturinstitution”. Det blir något annat än det är idag. Man skär ned och styr politiskt ganska hårt vad gäller nedskärningarna. Man bestämmer vilka kanaler som ska läggas ned och hur mycket dansk musik som ska spelas i radio – 48 procent. Och man ska bygga verksamheten på dansk historia och kulturarv. Det är kopplat till den typen av resonemang, där man ska värna danskheten, säger Jan Petersson.

Det nya danska ”Public service-kontrakt” – motsvarande sändningstillståndet i Sverige – slår fast att DR ska spara 770 miljoner danska kronor fram till 2023.

– Så det kommer ett andra steg med stora besparingar, det här är bara det första steget.

SR är också kritiskt till att DR inte ska få publicera långa djuplodande texter på nätet.

– Vi är mycket tveksamma till alla typer av begränsningar. Bolaget måste få bestämma det själv.

Samma typ av diskussion förs ju i Sverige med TU-sfären som varit kritisk till public services digitala satsningar, hur tänker ni kring det: kan den danska modellen inspirera svenska politiker?
– Det kan man inte utesluta. Men om man följer den public service-utredning som nu är ute på remiss tror vi att vi kan få ganska bra förutsättningar i Sverige. De förslag som ligger är förhållandevis bra. Men det kan hända vad som helst i det politiska spel som nu pågår, det är klart att det är bekymmersamt.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Nedskärningarna på Danmarks radio

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies