Gå direkt till textinnehållet

Domstolen avslår Verifieras överklagande

Söktjänsten får inte längre dela och sälja uppgifter om tvångsvård. Det slår förvaltningsrätten fast efter att Verifiera överklagat beslutet.

Journalisten har tidigare rapporterat om att Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) i september utfärdade en reprimand och ett föreläggande mot Verifiera, som erbjuder en söktjänst med känsliga domstolsuppgifter gällande tvångsvård. Detta trots att bolaget har ett utgivningsbevis och dataskyddsförordningen inte behöver tillämpas.

Verifiera överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Domstolen väljer att gå på myndighetens linje och avslår överklagandet. Det rapporterar DN.

I en tidigare debattartikel i Journalisten skriver bolagets ansvariga utgivare och styrelseordförande Gunnar Axén att IMYs sanktionsbeslut är ”anmärkningsvärt”. Han hänvisar till att bolaget har samma grundlagsskydd för yttrandefrihet som traditionella medier.

Annons Annons

I ett pressmeddelande säger rådmannen Mats Mossfeldt att Verifiera trots att bolaget omfattas av grundlagsskydd inte får publicera känsliga personuppgifter i strid med dataskyddsförordningen:

– Verifiera AB har behandlat en stor mängd känsliga personuppgifter och enskilda riskerar att drabbas av verksamheten. Förvaltningsrätten anser att behandlingen av personuppgifter inte har haft något journalistiskt syfte. Integritetsskyddsmyndigheten har därför haft anledning att ingripa mot bolaget.

Gunnar Axén säger till DN att bolaget kommer att överklaga förvaltningsrättens beslut till kammarrätten.

Nina von Koch
nk@journalisten.se

Fler videos
Fler avsnitt