Gå direkt till textinnehållet

Domstol kräver att USA garanterar Assanges yttrandefrihet

Julian Assange får överklaga utlämningen till USA om hans yttrandefrihet och rätt att leva inte kan garanteras.

Wikileaksgrundaren Julian Assange får enligt High Court i London överklaga utlämningen till USA där han riskerar 175 års fängelse för att ha publicerat uppgifter om misstänkta krigsbrott som USA begått i Afghanistan och i Irak. Enligt domstolen har USA inte gett tillräckliga garantier för Assanges yttrandefrihet samt för att han inte kommer att kunna dömas till döden. USA har tre veckor på sig att lämna sådana garantier, annars får Assange möjlighet att överklaga utlämningen. Det rapporterar BBC.

Dödsstraff ingår inte i straffskalan för de brott som USA angett i utlämningsansökan till Storbritannien, men Assanges advokater fruktar att ytterligare åtalspunkter kan tillkomma efter en eventuell utlämning.

Julian Assange anklagades 2010 för våldtäkt under ett besök i Sverige och häktades i London för brottet. När han släpptes mot borgen 2012 tog han tillflykt till Ecuadors ambassad i London där han bodde fram till 2019. När han tvingades lämna ambassaden greps han av brittisk polis som väntade utanför byggnaden. USA begärde honom utlämnad samma år.

Annons Annons

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos