Gå direkt till textinnehållet

Diskussionslistor Bra verktyg för journalister

För tre år sedan drog diskussionsforat medialistan igång. Listan är omdiskuterad, men absolut ett av de bästa verktygen för journalister som snabbt vill ha tag i ett hemligt telefonnummer eller hitta personer som sett ufon.

För tre år sedan drog diskussionsforat medialistan igång. Listan är omdiskuterad, men absolut ett av de bästa verktygen för journalister som snabbt vill ha tag i ett hemligt telefonnummer eller hitta personer som sett ufon.

RESEARCH Alltfler journalister har insett att samarbete ofta lönar sig bättre än konkurrens. Medialistan är ett tydligt tecken på det.

För en tid sedan behövde TV4-re-searchern Zendry Svärdkrona få reda på vilka företagsstyrelser en viss person var med i. De svenska företagen var inga problem att kolla på traditionellt sätt, men med företag i övriga Norden var det knepigare.

Annons Annons

I det läget vände sig Zendry Svärdkrona till medialistan, en diskussionslista för journalister på internet.

– På fem minuter hade jag första svaret. Inom loppet av en timme hörde 10-15 personer av sig. Kollegor i grannländerna gjorde till och med datasökningar och skickade mig bearbetade uppgifter. Utan medialistan hade det nog tagit två–tre arbetsdagar att få fram informationen, berättar Zendry Svärdkrona.

Ett annat exempel är Roberth Walve vid Östra Småland som skulle göra ett knäck på Herbalifes affärsmetoder och skickade ett mail till listan.

– En halvtimme senare hade jag tidningsklipp i faxen från flera kollegor.

Journalisten AnnMarie Brorsson Holm som bor i Brasilien höll på att sätta kaffet i vrångstrupen en morgon när hon fick veta att en helikopter störtat i Nordsjön.

– Eftersom min svåger jobbar på en oljeplattform blev jag jätteorolig, det stämde också med plats och dag.

– Jag mailade medialistan och inom 30 minuter hade jag fått svar från norska journalister.

De skickade namn på de som varit i helikoptern. Min svåger fanns inte med, gissa om jag var tacksam över medialistan.

Listan, som startats av journalisten Fredrik Laurin, har 1 300 medlemmar. Mest omtalad är listan för att ha avslöjat hur Gudrun Schyman gjorde bort sig när hon var berusad. Men någon skvallerlista är den inte tänkt att vara.

– På listan ska man efterlysa tips, diskutera yrkesrelaterade frågor som etik eller barnporrfrågan, säger Fredrik Laurin.

En vanlig kritik mot medialistan är att det ibland förs utdragna diskussioner mellan ett fåtal personer om rent trams. Hannes Råstam, en av listans medlemmar, har räknat ut att en procent av deltagarna står för 42 procent av inläggen.

– Om det blir för mycket strunt går ofta medlemmar själva in och säger ifrån. Om det ballar ur ordentligt skriver jag till dem som syndar privat och påminner om reglerna, säger Fredrik Laurin. Bara två gånger i listans historia har vi tvingats utesluta medlemmar.

Man kan undra hur stor del av sin arbetstid som landets journalister använder åt att följa med på medialistan. Hannes Råstam har räknat ut att det under ett år rör sig om motsvarande sammanlagt cirka fyra års heltidsarbete om varje mottagare ägnar fem sekunder per mail…

Å andra sidan kan arbetsgivarna glädja sig åt att listan spar in en hel del researchtid.

Den som vill ansluta sig till media-listan hittar instruktioner på

http://www.pi.se/laurin

Där står även hur man skapar filter så att meddelan-den från medialistan inte blandas med privat e-post.

Andra användbara listor:

LAWSCH-2

Lista för juridiska spörsmål. Inte öppen för alla, men ingen journalist har hittills nekats inträde. Mer info på: http://www.cyberlaw.se/lawschool/

TRENCHCOAT

Stöd åt journalister som jobbar med kalkyl- och databasprogram.

Även frågor och tips om t ex nät-research, e-postfinesser och kryptering.

Info: lennart.nylund@fgj.se

SNACKBAR

Mailinglista för SJF-frilansar. Här kan du diskutera yrkesetik, vilka arbetsgivare som betalar dåligt och få värdefulla tips. Info: cvm@algonet.se

NICAR-L

Amerikansk lista för dataunderstödd journalistik. Tips om bra researchsajter och problem i databasprogram.

Kommandoadress: listproc@lists.missouri.edu

Skriv sedan “subscribe NICAR-L förnamn efternamn” i textfältet.

Fler avsnitt
Fler videos