Direktpress vd: ”Om vi lyckas med detta kan vi börja växa igen”
Om inte Direktpress och Mitt i gått samman hade båda tidningarna dött sotdöden. ”Om vi lyckas med detta kan vi börja växa igen”, säger Patrik Vincent, vd på Direktpress. Förhandlingarna om uppsägningar av 30 journalister är snart avslutade och i oktober ska det första numret av den nya gemensamma tidningen komma ut.
I dag fredag blev förhandlingen om uppsägningarna med journalistklubben på Direktpress klar och förhandlingen med journalistklubben på Mitt i förväntas bli klara i början av nästa vecka. Totalt förlorar 30 journalister jobbet, 25 på Mitt i och fem på Direktpress.
– Vi har i veckan gått ut med skarpa frågor till personalen, med erbjudanden om tjänster till de som enligt turordningslistan ska få jobba kvar. Några har tackat nej, och då har frågor gått vidare till nästa på turordningslistan, säger Patrik Vincent, vd på Direktpress.
Mitt i-klubben anser att den ”mjuka övergång” som du utlovade uteblivit, att det handlar om en ”slakt”. Vad säger du om det?
– Jag väljer att föra diskussionen direkt med klubben. Men det jag menade med en mjuk övergång var att den nya organisationen ska bestå av lika många anställda från båda bolagen, per avtalsområde. Direktpress hade fler säljare och Mitt i hade fler journalister, och det ledde till att det blev fler uppsägningar av säljare på Direktpress och fler uppsägningar av journalister på Mitt i.
De journalister som blir uppsagda blir hemförlovade efter den 30 september och under återstående uppsägningstid. Men arbetsgivaren vill kunna kalla in dem med sju dagars varsel för arbete.
Varför gör ni så?
– Vi kommer sannolikt att ha korttidsarbete även i höst, och det betyder att vi inte kan ta in vikarier om någon blir sjuk. Vi vill försäkra oss om att vi i ett sådant läge kan kalla in dem som står på vår lönelistor för arbete.
Men om någon av dem som ni vill kalla in har fått ett nytt jobb, vad händer då?
– Har en person fått ett nytt jobb kommer vi inte att kräva att den personen kommer och arbetar hos oss, det har vi varit tydliga med under förhandlingen.
Den första helgen i oktober kommer det första numret av Mitt i:s och Direktpress sammanslagna gratistidning ut till hushållen i Stockholm. Tidningen kommer att heta Mitt i, som är ett mer etablerat varumärke, men man behåller Direktpress layout och innehållsstruktur.
Under våren har båda tidningsbolagen infört korttidsarbete på grund av coronakrisen.
– Vi kommer att vilja fortsätta utnyttja möjligheten till korttidsarbete, men kanske på en annan nivå. Vi har sett en liten uppgång i annonsintäkterna jämfört med i våras, säger Patrik Vincent.
Era tidningar har förstås drabbats hårt av krisen eftersom gratistidning är helt beroende av annonser, hur ser det ut på längre sikt?
– 30 procent av intäkterna försvann i våras och det skapade bland annat likviditetsproblem. Det har varit riktigt tufft. Regeringens åtgärder har hjälpt oss, när det gäller uppskjutna skatter och korttidspermitteringar. När den nya organisationen träder i kraft i oktober och vi ger ut en gemensam tidning i stället för två, kommer vi att få en helt annan kostnadsstruktur. Hade vi inte gått samman hade båda tidningarna dött sotdöden. Om vi lyckas med detta kan vi börja växa igen, och det är vad vi vill. Vi vill anställa fler journalister för att kunna göra mer och bättre journalistik. Det är något jag brinner för, att vi kan fylla den demokratiska funktionen. Men för att kunna det måste intäkterna öka. Vi behöver fler medieföretag som gör vinst i Sverige, säger Patrik Vincent.