Gå direkt till textinnehållet

Deutsche Welle agentstämplas av Ryssland

Ryssland stämplar det tyska public service-bolaget Deutsche Welle som ”utländsk agent” och stoppar det från att sända i landet.

Det rapporterar TT/Aftonbladet. Det ryska utrikesdepartementet uppger att DW listas som ”utländsk agent”, att dess Moskvakontor stängs och att samtliga journalister får sina arbetstillstånd indragna.

DWs chef Peter Limbourg kallar det ryska beslutet ”absurt” och ”en överreaktion”.

Rysslands agerande kommer efter att Tyskland i onsdags stoppade ryska statskontrollerade RTs tyskspråkiga tv-kanal RT DE från att sända i Tyskland, med hänvisning till att den saknar ”nödvändiga sändningstillstånd”.

Reportrar utan gränser anser att det ryska beslutet är ”helt oproportionerligt” och kräver att åtgärder som satts in mot detta tyska media rivs upp omedelbart samt att DW tas bort från listan på utländska agenter.

Journalisten har många gånger rapporterat om Rysslands ständigt växande lista över så kallade utländska agenter. Organisationer på listan måste markera att allt innehåll kommer från en ”utländsk agent”, vilket skrämmer bort annonsörer och källor och försvårar journalisters arbete.

En rad oberoende ryska medier och journalister står redan på listan, bland dem tevekanalen Dozjd och nyhetssajter som Meduza och Proekt, liksom den internationella grävaren Roman Anin.

Fler avsnitt
Fler videos