Gå direkt till textinnehållet

Rysk toppgrävare osäker på om han vågar återvända hem

PRESSFRIHET I RYSSLAND En av världens mest kvalificerade grävjournalister, Roman Anin, sattes den 20 augusti upp på ryska justitiedepartementets lista över så kallade utländska agenter. Nu vet han inte om han vågar återvända hem från väst. – Det beror på. Jag kan verkligen inte säga det, säger han.

Roman Anin var ung när han började som sportjournalist på ryska Novaja Gazeta. Snart flyttades han över till tidningens redaktion för undersökande journalistik.

Sedan dess har han gjort mängder av kvalificerade grävjobb, både i Ryssland och internationellt. Han har bland annat samarbetat med svenska undersökande journalister om Telia Soneras affärer i forna sovjetrepubliker och oljeförmedlingsbolaget Gunvor.

Som reporter på Novaja Gazeta avslöjade han 2016 att en mycket exklusiv lyxjakt var registrerad på Olga Setjina, gift med Vladimir Putins förre stabschef Igor Setjin. Han är nu vd för oljebolaget Rosneft som slukat de tillgångar som en gång ägdes av den fängslade oppositionella oligarken Michail Chodorkovskij.

En anmälan från Olga Setjina om att hennes privatliv kränkts lades ner, men återupptogs den 25 mars i år, vilket Journalisten tidigare berättat om.

I april greps och förhördes Roman Anin, hans lägenhet genomsöktes och datorer, telefoner och dokument togs i beslag.

Varför skedde det just då?
– Jag vet inte hur de tänker, men jag tror det var en del av kampanjen för att slå ner på medierna. De använde det som en förevändning för att slå till mot min lägenhet, säger Roman Anin i telefon från det europeiska land där han nu befinner sig.

I ryska statens kampanj är stämplingen som ”utländsk agent” ett effektivt verktyg. Tidigare har organisationer som arbetar för öppenhet och demokrati satts upp på en sådan lista. Nu finns ett separat register över journalister och medier. Sedan december 2020 kan enskilda journalister stämplas som utländska agenter. Idag består listan av 47 medieföretag och journalister. Där finns bland annat tevekanalen Dozjd och nyhetssajter som Meduza och Proekt, vilket Journalisten tidigare berättat om

Listan fylls regelbundet med nya namn.

Roman Anin har som grävchef på Novaja Gazeta deltagit i många stora internationella grävprojekt, ofta i samarbete med Fredrik Laurin på Uppdrag granskning. (Bilden är tagen på Novaja Gazetas redaktion 2015. Foto: Börge Nilsson)

Den 20 augusti stämplades grävprojektet Vazjnye istorii (Viktiga berättelser eller på engelska Istories) och fem av dess journalister som utländska agenter. En av dem är Roman Anin. En annan är Roman Sjlejnov. Båda har flera gånger tidigare deltagit på svenska Gräv som i år hålls i Borås den 10 och 11 september.

Lagen tvingar de stämplade att märka varje artikel, uppdatering eller tweet med en text där de förklarar att de är utländska agenter, vilket i Ryssland är liktydigt med spion. Texten är nästan lika lång som maxlängden på en tweet vilket gör det omöjligt att twittra mer än bara några ord.

Men märkningen är inte enda problemet. Stämpeln kräver en omfattande rapportering till ryska myndigheter.

För Roman Anin blir kravet dubbelt, eftersom både hans mediebolag och han själv som person är "utländsk agent".

– Som individer måste vi rapportera alla våra inkomster och utgifter till justitieministeriet. Varenda utgift! Köper du bröd så måste du låta justitieministeriet veta att du köpte just det brödet, säger Romam Anin.

Som medieföretag måste han göra likadant.

– Du måste rapportera varje inkomst och varje utgift som ditt massmedium har. Det är omöjligt att inte bryta mot lagen och om du gör det en enda gång får du böter. Bryter du mot lagen en gång till så omvandlas det till ett brottmål. Det kan sluta med att du hamnar i fängelse tre, fyra år.

Hur länge kan du fortsätta arbeta?
– Jag vet inte. Men vi fortsätter tills det inte går längre.

Vazjnye istorii har kontor i Moskva men de tolv journalisterna är utspridda över hela Ryssland. Kontoret blev genomsökt i samband med tillslaget mot Roman Anin i våras.

– Men det spelar ingen roll var vi är. De kan leta igenom de enskilda journalisternas lägenheter också.

Alla utom du befinner sig i Ryssland?
– Alla är i Ryssland.

Själv är han en högprofilerad granskande journalist med ett stort internationellt nätverk. Han tillhör både Organized Crime and Corruption Reporting Project, OCCRP, och International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ.

Hans kollegor som finns ute i landet är mer sårbara.

– De som arbetar i landsorten är hjältar och löper mycket större risker än vi som arbetar för stora mediebolag och har ett internationellt erkännande.

I oktober ska Roman Anin lämna in sin första rapport om inköp av bröd och annat till det ryska justitiedepartementet. Nu har han stannat kvar i ett europeiskt land efter en resa till väst i somras.

Tror du att du vågar återvända till Ryssland?
– Jag vet inte. Men jag kan säga att jag verkligen vill återvända för jag älskar Ryssland och Moskva och jag vill skriva om Ryssland och bo i Ryssland. Men det beror som sagt på, säger Roman Anin.

Börge Nilsson
redaktionen@journalisten.se

Fler avsnitt
Annons
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.