”Det var en tragisk historia som växte fram”

16 oktober, 2020

FOTO: Privat Samtal med Lisa Berthelson, reporter på Handelsnytt, vann Fackförbundspressens journalistpris i kategorin Bästa berättande text med sitt arbetsmiljöreportage om Tobias som drack ihjäl sig framför ögonen på sin arbetsgivare.

Det började med att Lisa Berthelson fick reda på att Handels stämt Tobias arbetsgivare i Arbetsdomstolen för att inte ha fullgjort sin rehabiliteringsplikt.

– När jag tittade närmare på fallet växte en tragisk historia fram, berättar Lisa Berthelson. Det var inte bara att Tobias inte fick den hjälp han behövde av sin arbetsgivare, som uppmärksammats på tydliga signaler om att han hade svåra alkoholproblem.

Hon har lagt ner flera månaders arbete, vid sidan av andra arbetsuppgifter, på att ta reda på hur det kunde gå så illa för 42-årige Tobias. Hon har intervjuat facket, arbetskamrater, anhöriga och läst skriftliga källor, som arbetsgivarens och fackets dokument och läkarutlåtanden från företagshälsovården.

– Det är ett svårt ämne, men det var en allmänmänsklig historia som behövde berättas. Jag funderade mycket på hur jag skulle lägga upp reportaget. Det är komplext. Det är inte alltid lätt att vara nära en person som mår dåligt. Det drabbar alla runt omkring. Det kan vara svårt för kollegor och arbetsgivare att veta hur man ska agera.  I det här fallet försökte verkligen anhöriga och facket på arbetsplatsen.

Hon har haft mycket kontakt med anhöriga till Tobias, både innan och efter publiceringen.

– Jag var väldigt öppen med vad jag gjorde och de fick läsa alla texter. Även efter publiceringen har jag haft kontakt med dem. I början tror jag inte att de förstod hur viktigt det var för andra att de orkade ställa upp och berätta.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.

Inlagt av Ove Wall ons, 2020-10-21 17:50
Och en länk till det aktuella fina reportaget: https://handelsnytt.se/2019/01/31/tobias-drack-ihjal-sig-infor-sina-chefer/
Samtal med

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies