Gå direkt till textinnehållet

Amat Levin prisas för Svart historia

Journalisten och författaren Amat Levin tilldelas Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris med prissumman 250 000 kronor.

Amat Levin är krönikör i Dagens Nyheter och i Godmorgon Världen i Sveriges Radio och Augustnominerades förra året för sin bok Svart historia. Han driver också instagramkontot @svarthistoria och en podd med samma namn.

– Okunskapen om svart historia gör att fördomar lever kvar – även i nyhetsrapporteringen, sade Amat Levin i en intervju med Journalisten förra året.

Stiftelsen Natur & Kultur prisar honom med motiveringen:

Annons Annons

Amat Levins gränsöverskridande folkbildningsprojekt Svart historia fångar vår kaotiska, spänningsfyllda samtid. Att den svarta historien saknar geografiska gränser, att den finns mitt ibland oss, blir en angelägen ögonöppnare som Levin tar med sig när hans projekt utvecklas i olika former och format. Amat Levins arbete tränger in i identitetspolitikens kärna genom att lyfta fram det universella och världsomspännande i den svarta historien. Ett originellt arbetssätt, ett angeläget ämne och en tydlig röst, värd Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2023. 

Fler avsnitt
Fler videos