Gå direkt till textinnehållet

Det har krävts envishet

I dagarna är det tio år sedan första numret av Stockholms Fria Tidning kom ut. Idag ger Fria Tidningar ut sju titlar.- Det har inte varit en så lätt resa alla gånger - det har krävts envishet, säger VDn och grundaren Lennart Fernström (bilden). Foto: Max Green

Stockholms Fria startades av ett gäng eldjälar som ville göra en annan journalistik än den som de breda medierna står för. I dag anställer kooperativet Fria Tidningar fyrtio personer – alla med samma lön på 20 500 kronor – och ger ut nyhetstidningar med särskilt fokus på frågor som miljö, jämställdhet och global rättvisa.

Förra året gick huvudtidningen Fria Tidningen över från en- till tvådagarsutgivning och ökade sin upplaga med 1 600 exemplar – medan nästan hela dagspressen gick bakåt.

– Jag tror att det finns en efterfrågan på en annan nyhetsjournalistik än den som mainstreamtidningarna står för. De blir allt mer likriktade. Då ökar suget efter något annat, säger Lennart Fernström.

Annons Annons

Samtliga titlar får presstöd, men ekonomiskt fortsätter Fria att kämpa i motvind.

– 2010 gick vi runt för första gången på många år.

Både ni och ETC ger ut lokala tidningar. Finns det plats för två alternativa lokala röster?

– Ja, det tror jag. Det behövs snarare fler alternativa röster. Jag ska inte sticka under stol med att det säkert finns de som väljer mellan oss och ETC, men vi har inte helt samma profil. 

Fler avsnitt
Fler videos