Skånska Dagbladet. FOTO: Tor Johnsson

Det här hände i medievärlden under sommaren

11 augusti, 2021

Är du en av dem som har konsumerat lite mindre nyheter under sommaren? Här är några av de stora mediehändelserna som dominerade sommarveckorna när många av oss hade semester. 

Journalistens nyhetssajt tar en paus under semesterveckorna varje sommar.

Här sammanfattar vi några av de stora händelserna som inträffade. 

I början av juli berättade Journalisten att Bonniers Local News och Gota Media ämnar att köpa in sig i varandras bolag.

Bara några dagar senare meddelade BNL-ledningen att Gota Media och Bonnier News Local tillsammans köper tidningarna Skånska Dagbladet och Norra Skåne.

”Gota Media och Bonnier News Local går samman och förvärvar verksamheterna Skånska Dagbladet och Norra Skåne. Målsättningen är att stärka tidningarnas lokala profiler och journalistiska kvalitet, och genom detta vända till lönsamhet”, skriver de i ett pressmeddelande.

Sammantaget når de två titlarna idag cirka 25 000 prenumeranter.

– Ambitionen med förvärvet av Skånska Dagbladet är att stärka vår närvaro i region Skåne och påskynda vår strategi med att producera högkvalitativt lokalt innehåll. Både Skånska Dagbladet och Norra Skåne har fina traditioner som är viktiga att värna, och bägge tidningar kommer behålla sina politiska inriktningar, säger Mikael Nestius, affärsområdeschef Bonnier News Local i en kommentar.

Klubben på Skånska Dagbladet berättar för Journalisten att de fick reda på affären precis innan semestern, men har hunnit med ett möte med BNL-ledningen.

– Vi har fått besked att Bonnier vill värna den lokala journalistiken och vi har förhoppningar om att det ska infrias, men vi inser också att det här kommer innebära förändringar, säger Pernilla Nielsen-Negrén, klubbordförande på Skånska Dagbladet.

– Samtidigt beklagar vi såklart att våra ägare inte tycker det är angeläget att driva tidning längre, och klubben kommer såklart arbeta för att tidningarnas lokala närvaro ska fortgå, fortsätter hon.

Finns det en rädsla för neddragningar med nya ägare?

– Ja det är klart, Bonnier är en stor organisation som redan finns på många av de orter vi bevakar. Å andra sidan har de inte lika stor närvaro i andra kommuner där vi också finns. Vi är inte så många journalister kvar så förhoppningen är att den nya ledningen ska värna journalistiken genom att behålla reportertjänster, säger Pernilla Nielsen-Negrén.

Det finns i dagsläget cirka 20 journalisttjänster på Skånska Dagbladet samt ett tiotal på Norra Skåne.

Första veckan i juli offentliggjordes också affären där Fremantle köper Nents 12 tv-produktionsbolag, inklusive jättarna Strix och Baluba.

Avtalet täcker in tolv produktionsbolag i fyra nordiska länder.

”Transaktionen är förbehållen sedvanliga villkor för slutförande samt konkurrensgodkännande och förväntas att avslutas under det tredje eller fjärde kvartalet i år, varvid Nent Group rapporterar den finansiella effekten av transaktionen”, skriver Nent i ett pressmeddelande.

En oberoende rapport som blev känd i slutet av juli visar att den maltesiska staten bär ansvar för mordet på journalisten Daphne Caruana Galizia, rapporterar bland annat Times of Malta.

Rapporten på 437 sidor slår fast att den maltesiska staten har skapat en atmosfär av straffrihet och misslyckats med att erkänna riskerna för journalistens liv.

I rapporten pekas dåvarande premiärministern Joseph Muscat ut, som möjliggjort en ”straffrihetskultur”. Man pekar på att hela hans regering är kollektivt ansvarig för att man har varit så passiv under tiden före mordet.

Tidigare i år erkände en av de tre män som anklagades för mordet sig skyldig och dömdes till 15 års fängelse. Flera andra utpekade har ännu inte fått någon rättegång. 

I juli skakades också Europa av ännu ett journalistmord när den holländske journalisten Peter R De Vries sköts till döds på gatan i Amsterdam.

De Vries har bevakat flera uppmärksammade brottsfall i landet under flera decennier och hade en egen tv-show i landet.

Under åren har han fått motta flera hot i sitt arbete i samband med granskningar. Hans hus har även polisbevakats på grund av hotbilden mot honom, rapporterar Expressen.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies