Anders Eriksson, vd för Bonnier News. FOTO: Tor Johnsson

Bonnier och Gota vill gå samman

2 juli, 2021

Gota Media och Bonnier News Local ingår avsiktsförklaring rörande korsvist ägande.

Gota Media och Bonnier News Local har för avsikt att ingå ett strategiskt partnerskap som ska formaliseras genom korsvist ägande. Gota Media blir genom detta 20 procentiga ägare i Bonnier News Local mot att Bonnier News Local erhåller 30 procent i Gota Media, uppger företagen i pressmeddelanden.

Syftet är att trygga långsiktig lokal tidningsutgivning och ambitionen är att tillsammans ”accelerera den digitala transformationen och skapa synergier som möjliggör investeringar i innehåll och kvalitativ lokal journalistik”.

– Partnerskapet ger oss möjligheter till gemensamma investeringar i ekosystem, plattformar och spetskompetenser som är viktiga för att fortsätta utveckla både läsaraffären och annonsaffären för våra tidningar, säger Boine Gepertz, vd Gota Media.

– Det här samarbetet känns fantastiskt bra! Gota Media har kvalitativa varumärken och är en viktig aktör inom svensk lokaljournalistik, och Bonnier News Local har stor digital närvaro och har visat att det går att vända den negativa trenden för lokala mediers läsarintäkter. Tillsammans delar vi också den grundmurade tron på värdet av det fria ordet. Jag är övertygad om att vårt partnerskap, i högsta grad, kommer att gynna bägge bolagen, säger Anders Eriksson, vd Bonnier News.

Journalistklubbarna på tidningarna inom Gota Media har fått information om avsiktsförklaringen.

– Vi har inte hunnit diskutera detta i klubben så ännu finns inte så mycket vi kan säga, annat än att det låter som att ägarna har tänkt igenom det här, säger Johannes Turstam, ordförande i journalistklubben på Smålandsposten.

Finns det någon oro för att det här leder till sparpaket?
– Det finns alltid en oro för sparpaket, men ingen som föranleds av den här avsiktsförklaringen.

I Bonnier News-sfären ingår 43 morgontidningar varav de flesta är lokaltidningar som är samägda mellan Bonnier och norska Amedia i Bonnier News Local. Gota Media äger tolv lokala morgontidningar. 

Läs mer om ägarkoncentrationen inom dagspressen i Journalistens artikel Så har ägarkoncentrationen ökat på 20 år, som publicerades i september förra året.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies