Gå direkt till textinnehållet

”Det här är långt över gränsen”

Det kommunala bolaget Öresundskraft överväger att polisanmäla hur information har läckt till Helsingborgs Dagblad. Chefredaktören Jonas Kanje kallar det en attack mot den fria journalistiken, och ser allt fler tecken på politiker som försöker begränsa medierna.

Öresundskraft vill att Helsingborgs Dagblad ska upphöra att rapportera hemliga uppgifter till tidningens läsare, skriver HD.

I ett brev till chefredaktören Jonas Kanje skriver styrelsen för bolaget att de överväger att polisanmäla hur hemlig information har läckt från bolaget.

Bakgrunden är ett politiskt beslut i januari, efter en folkomröstning, att det kommunala energi- och kommunikationsbolaget Öresundskraft inte ska säljas.

Annons Annons

Detta trots att Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har förespråkat en försäljning med bland annat argument om att det finns risk för fallande vinster och ett behov av allt större investeringar.

I december 2019, veckor innan folkomröstningen, kunde HD dock avslöja att en rapport från Öresundskraft kom fram till helt andra slutsatser.

”Materialet visade istället att Öresundskrafts avkastning skulle kunna öka kraftigt de kommande åren. Rapporten avslöjade också att farhågorna om stora investeringsbehov kunde tonas ner”, skriver HD.

Styrelsen skriver i brevet till HD att de ”ser allvarligt på att Helsingborgs Dagblad under den pågående försäljningsprocessen fick del av konfidentiell information rörande Öresundskraft.”

Öresundskrafts ordförande Björn Eisner (M), ser inga konstigheter med brevet.

– Det vi vädjar om är att Helsingborgs Dagblad är väldigt försiktig med materialet, säger han till HD.

De uppger också att man ”måste utreda inom Öresundskraft var det har skett en läcka”, men betonar att en eventuell polisanmälan inte skulle riktas mot HD.

Till Journalisten kallar HD:s chefredaktör brevet en attack mot den fria journalistiken. Det går utanför det mesta han har varit med om under sina år som chefredaktör.

– Att vi får ett brev där man har synpunkter på våra källor, det är långt över gränsen, säger Jonas Kanje.

Huruvida det är att anse som ett brott mot meddelarfriheten vill han inte utala sig om.

Jonas Kanje tror att det både finns politiker som inte förstår hur lagen fungerar, elller vilken roll journalistiken ska ha i ett öppet samhälle. Men han tror också att det finns politiker som utnyttjar det allt högre tonläget mot medierna som finns i den offentliga debatten. 

– Det har blivit mer av den typen av diskussion i offentligheten och jag tror vissa inspireras av det. Man vill flytta fram positionerna gentemot oss i medierna på ett mycket olyckligt sätt, säger Jonas Kanje.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.