Gå direkt till textinnehållet

”Det är ett väldigt viktigt val”

Extrasändningar och en mängd korrar på plats. USA går till val och medierna storsatsar. ”Det är ett väldigt viktigt val, för USA och för omvärlden”, säger Ekochefen Klas Wolf-Watz.

Årets presidentval har beskrivits som ett ödesval, och svenska medier bevakar det massivt – vilket också mött kritik.

SVT, TV4 och Kanal 5 sänder valvakor, kvällstidningarna likaså. DN har inte mindre än fyra reportageteam på plats i USA för att följa valrysaren, som under natten ska rapportera på dn.se minut för minut.

Sveriges Radio har förutom sina korrespondenter och USA-kommentatorn Ginna Lindberg en rad utsända reportrar i olika delstater, och sänder direkt hela natten. USA-podden släpper dagliga avsnitt under hela veckan.

Annons Annons

Ekochefen Klas Wolf-Watz tycker att satsningen är väl motiverad:

– Det är ett väldigt viktigt val, för USA och för omvärlden. Det är ett val som dessutom sker i skuggan av pandemin, under väldigt speciella omständigheter. Det är viktigt för oss rapportera mycket och noggrant, med många perspektiv och på flera olika plattformar, säger han.

Samtidigt måste andra nyheter få plats, menar han. Ekot har gjort mycket på gårdagens terrorattack med fyra döda i Wien, med extrasändning igår.

– Attacken i Wien är en stor nyhet. Fast det är val i USA måste vi ta upp viktiga andra nyheter.

Samtidigt hittar jag knappt något hos er om gårdagens terrorattack i Kabul med 20 döda studenter. Är det ett tydligt exempel på hur närhetsprincipen styr nyhetsvärderingen?
– Vi hade det som telegram i lunchekot och kvart i fem-ekot, och ett inslag klockan 14. Hur nära en nyhet inträffar är en del av nyhetsvärderingen. En aspekt är ju också att vi inte har någon egen reporter på plats i Kabul. Men det är klart man kan reflektera över det, det är en viktig del av en kontinuerlig diskussion.

Läs också om det hårt polariserade amerikanska medieklimatet.

Fler avsnitt
Fler videos