Gå direkt till textinnehållet
TV-huset I Stockholm.
Foto: Tor Johnsson

Nej, SVT lägger inte mer resurser på USA-valet än på svenska val

SVT redovisar inte kostnaderna för enskilda produktioner – men det är ingen hemlighet vilken valbevakning som kostar mest.

Det är ingen ovanlig uppfattning att presidentvalet i USA överbevakas i svenska medier, men påståendet som cirkulerat att SVT skulle lägga mer resurser på tisdagens presidentval än vad man gjorde på riksdagsvalet 2022, eller på EU-valet i somras, nej, det är helt enkelt inte sant.

SVT redovisar inte enskilda produktionskostnader, men Michael Kucera, programchef på Riksnyheterna, har inga problem med att göra en storleksjämförelse mellan valsatsningarna.

– Det är ett helt felaktigt påstående att vi skulle lägga mer resurser på USA-valet än på riksdagsvalet 2022 eller EU-valet, säger Michael Kucera.

– Jag tolkar det som att det finns ett implicit påstående, att SVT haft en allt för omfattande bevakning av USA-valet. Det är en fråga som jag gärna diskuterar efter valet. Den gäller oss och den gäller säkerligen samtliga svenska nationella medier.

Michael Kucera listar några av satsningarna som SVT gjorde i samband med riksdagsvalet för två år sedan:

  • Partiledarutfrågningar. Två utfrågare, stor studio i direktsändning vid åtta tillfällen. Publik på plats.
  • Statsministerdebatt, stor direktsänd debatt med publik, senast från Uppsala.
  • Stor direktsänd partiledardebatt. Två timmar direkt från stor studio med publik.
  • Stora resurser på research och redaktörskap.
  • Valvaka från SVTs största studio och med stora tekniska resurser på grafik med mera. Direktsändning från åtta partiers valvakor.
  • SVT Valu som SVT gör tillsammans med Göteborgs universitet.
  • Valkompassen.

– Jag går inte in på nyhetsbevakningen i Rapport, Aktuellt, Agenda och online men jag är tämligen tvärsäker på att nyhetsbevakningen av riksdagsvalet är mer omfattande. Eftersom jämförelsen var riksdagsvalet ska jag väl inte nämna alla resurser som läggs på kommunal- och regionvalet, men vi gör bland annat 311 olika lokala och regionala valkompasser.

Inför valet till Europaparlamentet såg satsningen snarlik ut: utfrågning av toppkandidater, valvaka, slutdebatt, valkompass och Valu.

Utrikesbyråns extrasändningar med ”USA-byrån”, då?

– Politikbyrån gjorde många special- och extrasändningar vid riksdagsvalet och gjordes om till en EU-byrå inför EU-valet. Det kan möjligen jämföras med Utrikesbyråns extrasändningar. Men under våren inför riksdagsvalet gjorde redaktionen för 30 Minuter också utfrågningar med samtliga partiledare.

Är inte ens valvakan dyrare?

– Vi har en lång valvaka nu ikväll. Tolv timmar och med sammanlagt fyra team på plats i USA, utöver att Fouad Youcefi finns på plats med sin skärm. Men resurserna för den här valvakan är långt mycket mindre än för valvakan för riksdagsvalet eller den för EU-valet.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler