Gå direkt till textinnehållet

Demonstrationer mot SRs frilansavtal

Nästa fredag ordnar Frilans Riks demonstrationer utanför Sveriges Radios lokaler i Malmö, Göteborg och Stockholm. Frilansarna protesterar mot SRs avtal för frilansar.

Frilans Riks anser att det avtal som nu finns är ett "fulavtal".  Avtalet innebär bland annat att Sveriges Radio kan sälja reportaget vidare till vem som helst, utan att upphovsmannen får någon del av förtjänsten eller ens blir informerad. Dessutom kan ett reportage säljas och bli ett reklaminslag hos tredje part, utan att varken reporter eller intervjuad blir informerad.

– De anställda på Sverige Radio stöttar oss i denna manifestation. Det har SRs arbetsplatsklubb uttryckt tydligt. Vi känner stort stöd hos de anställda på Sveriges Radio, säger Åsa Ohlsson, Frilans Riks ordförande.

Frilans riks vill nå en överenskommelse som är bra för båda parter.
– Att demonstrera är ett sätt att få uppmärksamhet för en fråga som varit ett problem under en längre tid. Sveriges Radio utnyttjar sin monopolställning och vill ha mer utan att betala, dess-utom betalar de dåligt från början, säger Åsa Ohlsson.

Annons Annons

Frilans riks valde den 5 november eftersom det då över hela världen är kampanjen "Stand Up For Journalism".
I våras gjorde Frilans riks en liknande manifestation utanför Bonnier Tidskrifters lokaler på Sveavägen i Stockholm efter att förlaget kommit med ett avtal som försämrade villkoren för fotografer.

Fler avsnitt
Fler videos