Debatt om lobbyism på Bokmässan Utbildning bästa motmedlet

23 september, 1999

Lobbyisterna härjar och medierna är måltavlan. Bästa motmedlet är välutbildade journalister. Det tyckte flera av deltagarna när lobbyismen debatterades vid Bokmässan i Göteborg. Fuskande journalister borde kastas ut ur SJF, ansåg några.

Lobbyisterna härjar och medierna är måltavlan. Bästa motmedlet är välutbildade journalister. Det tyckte flera av deltagarna när lobbyismen debatterades vid Bokmässan i Göteborg. Fuskande journalister borde kastas ut ur SJF, ansåg några.

Det var Fojo som under rubriken ”Journalistik till salu?” lät nio olika debattörer framträda. Trots olika utgångspunkter och synsätt, enades de flesta om att lobbyisterna har blivit skickligare och mer professionella. Och att måltavlan numera snarare är medierna än politikerna – medan avsändaren många gånger är helt osynlig.

DNs Ingrid Carlberg gav exempel på ett par framgångsrika kampanjer där medierna helt svalt betet utan att förstå vem som egentligen legat bakom.

– Vi journalister måste lära oss mer om hur lobbyisterna jobbar, var hennes recept. Att dom mer sysslar med fakta än åsikter, att dom finns på flera arenor samtidigt och ofta jobbar i allianser som gör det svårt att se vem som är avsändare.

Alf Lindberg, förbundsstyrelseledamot i SJF, pekade på den ökade arbetsbelastning som många journalister på slimmade redaktioner känner av. Inte minst så kallade multijournalister, som ska klara av att bevaka många olika områden och både fotografera, skriva och redigera, har små möjligheter att genomskåda ett till synes opartiskt pressmaterial.

Enligt Lindberg är ständig utbildning den enda vägen för att förhindra att journalistiken blir till salu. Och det ansvaret ligger främst på arbetsgivarna, hävdade han.

Han fick medhåll av förre journalisten, numera PR-konsulten, Kjell Svensson, som dock inte såg något direkt fel i lobbyisternas verksamhet. Att påverka beslutsfattare är inte skumt, menade han, men poängterade att man inte kan vara lobbyist och journalist samtidigt.

– Varje yrkesgrupp har sin roll, sa Svensson.

Nils Funcke, reporter på Nyhetsgruppen, sa att det blir allt vanligare att också journalister agerar som påtryckare på olika sätt. Han jämförde dem med kameleonter som byter skepnad efter omgivningens krav, och tyckte att SJF hittills gjort för lite för att förhindra att medlemmar till exempel medietränar.

– Det finns en uteslutningsparagraf i SJFs stadgar, men såvitt jag vet har den aldrig använts, sa Funcke och efterlyste en ”Skojartopp” i Journalisten där ”fuskande kolleger” hängs ut med namn och bild.

– Rollerna är och kommer aldrig att vara förenliga, sa han och såg i dessa ”kameleonter” ett av de stora hoten mot förtroendet för medierna.

SJFs Alf Lindberg sa att det knappast var ett fackförbunds mål att utesluta medlemmar, och att en första åtgärd måste vara att försöka påverka genom debatt. Men förbundet borde vara mer aktivt i frågan, menade han.

– Min personliga åsikt är dock att medietränande journalister inte borde få vara med i förbundet.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies