Gå direkt till textinnehållet

De kan bli Årets stilist

De rör sig alla inom kulturens område, de tre nominerade kvinnor som kan vinna Journalistens pris Årets stilist.

De tre nominerade till Årets stilist 2017 är Malin Eirefelt, som förra året jobbade som kultur- och nöjesjournalist på Hallands Nyheter, Hanna Fahl, journalist och krönikör på Dagens Nyheters kulturredaktion, och Jenny Teleman, journalist på Sveriges Radios kulturredaktion.

Juryn har bestått av kulturjournalist Ulrika Knutson,  språkvetaren Patrik Hadenius, Journalistens chefredaktör Helena Giertta och redaktionschef Qia Rindevall.

– I år har det kommit in ett 40-tal nomineringsförslag. Juryarbetet är spännande, men det blir bara svårare och svårare att välja några få nominerade bland alla bra tips på duktiga stilister. Men det har varit en rolig process och årets jury, där Patrik Hadenius är ny, har fungerat väldigt bra, säger Helena Giertta.

Vem som vinner Årets stilist 2017 avslöjas den 7 juni.

Här är de nominerade:

Malin Eirefelt, Hallands Nyheter:

(Numera jobbar hon på Sveriges Television i Hudiksvall.)

Motivering:
”Nyfikenhet på människor, samhället och tidsandan präglar Malin Eirefelts suveränt stilsäkra reportage. Språket är rakt på sak. Det personliga tilltalet finns alltid med, men står aldrig i vägen för läsaren. Skrivglädjen får texten att lyfta.”

Hur känns det att bli nominerad?
– Fantastiskt. Jag blir alldeles svettig om händerna.

Hur tänker du kring språket?
– Jag saknar skrivandet nu. För mig är det så lustfyllt att skriva, bara kul. När jag kom hem från ett jobb skrev jag först utan att titta på mina anteckningar. Jag försökte hitta formuleringar som kunde fånga personen jag träffat, eller känslan. Jag ville också hitta de formuleringar som kunde förmedla att ”det var så där det kändes”.

Jenny Teleman, Sveriges Radio:

Motivering:
”Pang! Pang! Pang! Jenny Teleman sprutar substantiven med ärtrör. Precision. Klang. Snärt. Kommer ett verb! Drattar. På ändan. Adjektiv bara om det kniper. Ett pyttelitet adjektiv, kanske? Fint. Radio är film i öronen, som tysken säger. Teleman fulländar.”

Hur känns det att bli nominerad?
– Jag blir helt blockerad. Och mallig och glad förstås.

Hur tänker du kring språket?
– Jag tycker om att blanda olika stilar, som akademiskt språk med talspråk och slang i mina texter. När man skriver en recension finns det så många färdiga fraser som jag vill undvika och i stället tänka ut något annat. Man måste vara modig och lira på alla plan. Skribenter som vågar blanda stilar har jag förtroende för.
– Jag brukar också gå på klichéjakt och försöka jaga bort dem.

Hanna Fahl, Dagens Nyheter:

Motivering:
”1 % ängslighet.
2 % pretto.
31 % IQ.
32 % träffsäkerhet.
34 % humor.
100 % Hanna Fahl.
Juryn tippar: final.”

Hur känns det att bli nominerad?
– Otroligt roligt! Det är en stor ära!

Hur tänker du kring språket?
– Jag tänker mycket och ofta kring texten när jag skriver.
– Min ambition och strävan är att varje mening i de friare texterna, till exempel krönikor, ska vara något jag aldrig skrivit tidigare. Det är förstås svårt att nå dit, men det är dit jag vill komma.
– Det ska kännas nytt och fräscht för mig. Det värsta jag vet är när jag halkar in på ord eller begrepp som jag använt mig av tidigare.  

Fler avsnitt