Gå direkt till textinnehållet

Oisín Cantwell är Årets stilist

Tidningen Journalistens pris Årets stilist går till Oisín Cantwell, reporter och nyhetskrönikör på Aftonbladet.

Juryns motivering lyder: ”Oisín Cantwell hittar alltid vinkeln. Ser igenom, vrider prismat en aning, letar upp personerna vi inte hade en aning om att vi måste träffa för att förstå vår samtid: lokalvårdaren, krogägaren, låssmeden. Hans språk är avslappnat och vardagligt för att utan förvarning bli bildrikt, vackert och skarpt som en kristall.”

Prisutdelningen i Årets stilist 2022 genomfördes på måndagskvällen under en middag på Van der Nootska Palatset i Stockholm i närvaro av nominerade och tidigare vinnare.

– Det känns fullständigt fantastiskt. Jag trodde inte att jag skulle vinna, och det handlar inte om en falsk ödmjukhet, utan det handlar om att de andra nominerade är så bra. Jag är omtumlad. Jag är kort sagt skitglad, sade Oisín Cantwell till Journalisten direkt efter prisutdelningen.

Annons Annons

De övriga två nominerade var Åsa Erlandsson, författare och reporter på Dagens Nyheter, samt Christian Daun, frilansskribent och medarbetare på bland annat SvD Kultur.

 

FAKTA/ÅRETS STILIST

Årets stilist går till en journalist eller annan publicist som ”i sitt vardagsarbete förmår tänja och använda språkets möjligheter även under pressade och små förhållanden”. Vinstsumman är på 10 000 kronor.

I juryn 2023 sitter författaren och journalisten Ulrika Knutson, förlagschefen för Ordfront Pelle Andersson, Journalistens tf redaktionschef Hanna Lundquist och Journalistens tidigare chefredaktör Helena Giertta, som instiftade priset 2012.

Tidigare vinnare av Årets stilist:
Tom Alandh, juryns jubileumspris 2021
Lubna El-Shanti, 2021
Anna-Lena Laurén, 2020
Kristina Lindh, 2019
Andres Lokko, 2018
Jenny Teleman, 2017
Torbjörn Nilsson, 2016
Karin Thunberg, 2015
Björn af Kleen, 2014
Johar Bendjelloul, 2013
Carina Bergfeldt, 2012

Fler avsnitt
Fler videos