Gå direkt till textinnehållet

Dawit har rätt att förvänta sig mer av UD

UD har inte gjort allt för att få den fängslade journalisten Dawit Isaak frigiven från fängelset i Eritrea. Det skriver Dawits bror Esayas Isaak och journalisten Björn Tunbäck i ett debattinlägg i Expressen.

Nyligen lämnade Esayas Isaak och Björn Tunbäck över ett rättsutlåtande om Dawit Isaak till utrikesdepartementet, EU-parlamentet och EU-kommissionen.
Rättsutlåtandet bygger på en genomgång av konventioner och domar i Europadomstolen som advokat Percy Bratt, ordförande i Civil Rights Defenders, gjort tillsammans med en kollega.

Esayas Isaak och Björn Tunbäck påpekar att juristerna visar på att både den svenska regering-en och EU måste använda alla tillgängliga lagliga och diplomatiska medel för att försöka få Dawit Isaak fri.
"I juridiskt mening är kränkningen av hans rättigheter också en kränkning av Sverige och EU." skriver Esayas Isaak och Björn Tunbäck.
Esayas Isaak och Björn Tunbäck är oroliga för att tiden håller på att rinna ut och att Dawit Isaaks liv är i fara om inte Sverige agerar mer kraftfullt.

Läs hela debattinlägger här:

Annons Annons

Fler avsnitt
Fler videos