Därför behövs specialreportrar och oberoende branschmedier

25 maj, 2022

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT När jag läser intervjun med Pierre Kjelin i Journalisten (publicerad den 24 maj 2022) slås jag av hur lite av den bild han målar upp stämmer överens med mina erfarenheter. Nu har jag aldrig arbetat med Pierre Kjelin. Jag arbetar på den oberoende nyhetstidningen ATL som bevakar skogsindustrin, varje dag, sju dagar i veckan.

När man som journalist bevakar intresseorganisationer, företag och enskilda näringsidkare får man räkna med lite mothugg ibland. Men så länge jag utfört det journalistiska arbetet väl så har, i alla fall jag, inga problem att stå för vår rapportering. Det är mitt uppdrag och min uppdragsgivare är ju läsaren som behöver korrekt och relevant information för att fatta affärsmässiga beslut. 

Det handlar om grundläggande saker som att låta alla sidor komma till tals, redovisa vad som är fakta och vad som är åsikter.

Att som Pierre Kjelin försöka misskreditera kunniga specialreportrar med argument att de har en relevant utbildning, som ger dem möjlighet att ställa de tuffa frågorna och se igenom de olika intressenas friserade budskap, tycker jag personligen är tveksamt. Att sedan tidningen Journalisten, som ska stå för yrkesetik och en kritisk granskning av mediebranschen, sprider detta som sanningar tycker jag är häpnadsväckande.  

Jag är inte bara ekonomijournalist sedan 30 år tillbaka, jag är även chefredaktör och privat skogsägare. Jag har samma höga krav på mig i mina olika roller,  därför sköts min skogsfastighet med hjälp av en förvaltare.

Den komplexa värld som vi lever i behöver specialreportrar med branschkunskap. Som kan ställa motfrågor, syna de olika aktörernas argument med egen gedigen kunskap. Annars riskerar journalistiken bli ett verktyg i ett politiskt spel med skogsbolag på ena ringhörnan och miljörörelsen på den andra. Och i slutändan är det läsarna som förlorar på det, för de kan inte längre lita på det de läser på webben, i tidningar eller ser på tv.

Lilian Almroth
Chefredaktör, Tidningen ATL, ATL.nu
Medlem i Föreningen Skogs- och lantbruksjournalister  

SVAR:

Lilian Almroths replik låter i mina öron som något som skulle lika gärna kunnat ha Skogsindustrierna, LRF Skogsägarna eller någon av de tre skogsägarföreningarna som avsändare.

Mitt syfte är naturligtvis inte att smutskasta några journalister, men vi journalister är å andra sidan kända för att ha svårt att ta kritik.

För att förtydliga min kritik mot bevakningen av skogsbranschen vill jag lyfta fram en aktör som jag tycker närmar sig bilden av hur allsidig och kritisk bevakningen skulle kunna se ut: Sajten Skogsforum och dess nystartade systersajt "iSkogen". Dessa är än så länge ensamma i Mediesverige om att ha börjat djupgranska exempelvis virkesprisutvecklingen, virkesförsörjningen och skogsindustrins utveckling.

Pierre Kjellin

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies